bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Dodaci koji će vaše salate učiniti unikatno ukusnima

Dodaci koji će vaše salate učiniti unikatno ukusnima

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3213
ukusna salata

Koje je to jelo koje je sigurno zdravo, ukusno, pogodno za svako godišnje doba, svaki uzrast i vole ga ljubitelji svake kuhinje?

Odgovor je jednostavan - to su salate. One su obavezno prisutne na trpezi u svako doba godine, mogu biti različitih vrsta, u zavisnosti od proizvoda kojih ih čine, spremaju se brzo i jednostavno i daju mogućnosti za bilo koje kulinarske eksperimente.

Vrste salata prema korišćenim osnovnim proizvodima i dodacima

Proizvodi koji čine osnovu salate se sastoje samo od povrća ili samo od voća. Mogu da predstavljaju i kombinaciju te dve varijante, prednost imaju oni sastojci koje više volimo ili sastojci odabrani prema dresingu koji će im dati osnovni ukus - slada, kiseo ili miks oba.

Osnovni dodatak za salatu je dresing. Tradicionalno kod povrća se koristi dresing kiselog ukusa, u kom su pomešani sirće, limun, ulje ili maslinovo ulje i različiti začini koji pojačavaju i akcentuju taj ukus. Za voće se koristi najčešće slatki dresing koji je u odličnoj harmoniji sa slatkoćom većine voća.

dresing za salate

U poslednje vreme sve veću popularnost skuplja dresing koji kontrira različitim ukusima tako da se dobije jedna interesantna kombinacija suprotnosti koje jače deluju na receptore ukusa, to je tzv. slatko-kiseli ukus.

Dodaćemo i još neke ideje tako da salata od povrća ili ona u kojoj povrće predstavlja osnovni sastojak, dobije nov i nepoznat, a u isto vreme i unikatan ukus.

Ideje za dodatke u salate za unikatan ukus

Kako da dodamo dresing: Obično se dresingom preliva salata i smatra se da je time postignut dobar ukus. Zapravo može da se dobije upravo suprotno, ukoliko količina dresinga nije dobro procenjena.

Da biste izbegli previše masnu salatu u tanjiru, dresing treba da se sipa ne na povrće, već na posudu za salate, po zidovima i posle pažljivo da se promeša sa osnovom od povrća. Tako ne postoji opasnost da će se preterati sa masnoćom.

balsamiko dresing za predivnu salatu

Najbolji i odgovarajući dodatak za začinjavanje svake salate od povrća je beli luk. Njegov blago pikantan ukus svaki čovek veoma dobro prihvata, a njegove zdravstvene koristi su široko poznate. Postoje dva načina kako možete začiniti začini salatu belim lukom: kroz dodavanje u dresing, ili ako se zidovi činije za salatu pemažu belim lukom. Ovaj način je za one koji teže prihvataju njegov oštar miris. Na taj način on će se samo blago osetiti.

Masnoća - ulje ili maslinovo ulje može da se začini lekovitim biljem ili začinima po ukusu - ruzmarinom, cimetom, slačicom ili drugim po izboru. To će dati sasvim nov osećaj ukusa i može da se pokaže kao unikatan ukus, pogodan za vašu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest