bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je godži bobica i za šta je korisna

Šta je godži bobica i za šta je korisna

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390130
Godži beri

Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.

Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u godži bobicama je šest puta veći od onog u pčelinjem polenu.

Gvožđe koje se nalazi u njima je 15 puta veće, nego u naru, spanaću i zelenim jabukama.

Ima 500 puta više vitamina C u odnosu na pomorandže i lumun.

Godži bobice sadrže velike količine linolenske kiseline što ih čini nezamenljivim instrumentom za smanjivanje težine prirodnim putem.

Sadrži visoke nivoe germanijuma - elementa za koji se tvrdi da može da pobedi rak.

Godži bobice imaju brojne koristi za ljudski organizam. Ovo je voće koje se nalazi na spisku supervoća, prava je blagodet za bolesne i umorne ljude.

Godži bobice jačaju imunitet, poboljšavaju rad želuca i jetre, donose umirenje kod stresa. Imaju blagotvoran uticaj na bolesti kardiovaskularnog sistema, na upale i poremećaje koji su povezani sa nervnim sistemom.

Pomažu kod prevencije oboljenja raka, bolesti očiju, jačaju metabolizam, čiste organizam od toksina.

Godži bobice

Kinezi tvrde da ćete, ukoliko konzumirate po 20 g godži bobica dnevno, ojačati svoj organizam i da ćete povećati pozitivnu energiju.

Godži bobice poseduju kombinovani terapeutski efekat na celo telo. Održavaju sposobnost samoisceljenja organizma, obezbeđujući niz hranljivih materija.

Bogatstvo ovog voća mikronutrientima i fitohemikalijama ga čini dodatkom ishrani, koji ima izuzetno dragocene hranljive vrednosti. On pokazuje pozitivan uticaj na dijabetes, preveremeno starenje, prebleme sa pamćenjem, probleme sa plućima, sa nesanicom, bukom u ušima i vrtoglavicom. Pored niza korisnih svojstava, ovo voće je prirodni afrodizijak.

S obzirom da su godži bobice prijatnog ukusa, njihov plod se može direktno konzumirati, ali može i da se stavi i u različitu hranu i pića.

Ako želite da smanjite nivo šećera u krvi i krvni pritisak, plodove prelijte vrućom vodom, poparite ih i konzumirajte zajedno sa vodom. Čaj od godži bobica se preporučuje za poboljšavanje vida.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest