Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za pripremanje patlidžana

Saveti za pripremanje patlidžana

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Prženi patlidžan

Patlidžan ili tzv. plavi patlidžan je karakteristično i često korišćeno povrće na našim geografskim područjima. Kada kupujte patlidžan, birajte onaj koji je gladak.

Nagužvana kora i patlidžan koji je makar i blago mekan, znači da je povrće ostarelo, već je žilavo i sa promenjenim kvalitetima ukusa.

Spremanje patlidžana je malo drugačije od ostalog povrća. Nezavisno od toga kako ćete ga spremiti - da li ćete ga dodati u đuveč ili ćete ga pržiti, obavezno ga iscedite pre nego što počnete zaista da kuvate.

Poređajte ga u đevđir, blago posolite i sačekajte da "pusti" crnu vodicu. Ako ne ispoštujete ovu proceduru, gotovo je sigurno da će vaš patlidžan biti gorak i na taj način će uništiti celo jelo koje ste spremili.

Plavi paradajz sadrži materiju koja se zove solanin, zbog koje je on gorak, posebno ako je patlidžan star. Ostavite ga da odstoji 20-30 minuta kako biste bili sigurni da je gorčina izašla iz povrća.

Salata od patlidžana

Ako ste odlučili da nakon ove procedure želite da pržite patlidan, ne stavljajte previše ulja u tiganj. Patlidžan zbog svoje porozne strukture upija previše mnogo masti. Previše ulja će ga učiniti proizvodom koji je nezdrav i veoma "težak" za želudac.

Kada ga gotovog i isprženog izvadite iz tiganja, dobro bi bilo da ga stavite na kuhinjski ubrus da se iscedi suvišna masnoća.

Jedan od najukusnijih načina pripreme patlidžana jeste na roštiju - na taj način em je zdravo, em je veoma ukusno. Patlidžane dobro iscedite, prthodno ih posolite.

Za jednostavnije i brže pečenje, povrće isecite po dužini, debljine oko centimetar, a ne na kolutove, stavite na roštilj. Prethodno nauljite roštilj da se povrće ne bi lepilo.

Nakon toga, gotov, ispečen patlidžan poređajte u posudu, koju možete zatvoriti poklopcem. Lepo premažite patlidžan, prethodno napravljenom smesom od belog luka, mirođije i malo maslinvog ulja. Ovo spremite 1-2 sata pre večere, kako bi patlidžani mogli "da upiju" mirođiju i beli luk.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest