bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako brzo da oljuštimo krompir?

Kako brzo da oljuštimo krompir?

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
81923
Oljušten krompir

Nezavisno od metode koju birate, treba prethodnod da operete krompir. Većina krompira nikada nije dovoljno oprana, tako da i dalje postoji prljavština na njima. Odvojte dovoljno vremena da ih osušite, pre nego što ih oljuštite - ako ćete ih sirove guliti.

To će garantovati da oni neće biti toliko klizavi dok ih budete držali. Ako nemate dovoljno vremena da ih ostavite da se osuše, iskoristite čistu krpu za sudove kako biste ih osušili.

Korišćenje tradicionalnih instrumenata kao što su običan nož i ljuštilica, su izuzetno pogodni i dostupni svakoj domaćici. Ljuštite odozgo nadole, kako biste obuhvatili širi i duži komad krompira. Uz malo prakse, biće vam potrebno otprilike 30 sekundi po krompiru.

Ako koristite ljuštilicu, uzmite krompir u jednu ruku, a ljuštilicu u drugu. Stanite iznad sudopere ili kante za smeće, pre nego što počnete da ljuštite krompir. Na taj način nećete rasuti ljuske krompira po celoj kuhinji.

Ne zaboravite da oljuštite tamne fleke. Možete otkriti da kada pogledate ispod kore, da se na unutrašnjosti krompira nalaze tamne fleke. To je normalno. Mali broj krompira je apsolutno savršen.

Fokusirajte se na tu oblast i nastavite da ljuštite, dok u potpunosti ne oljuštite tamne slojeve. Ponekada je tamni deo krompira veoma dubok (to se često naziva "oko"). U tom slučaju taj deo isecite nožem ili ivicom noža za guljenje. Krompir neće biti potpuno okrugao, ali će ipak biti dobar za konzumaciju.

Oljušten krompir

Ako guljenje krompira pre kuvanja nije u vašem stilu ili prosto nemate vremena, probajte ovu metodu. Na svakom krompiru napravite T razrez nožem po sredini, stvarajući prsten oko krompira - čak i da ga iskrivite, ne brinite, važno je da se početak i kraj podudaraju.

Kada to uradite, možete ih staviti na ringlu. Malo pre nego što skinete sa vatre, pripremite posudu sa hladnom vodom i bilo bi poželjno sa ledom. Kada je krompir skuvan, prebacite ih u ledenu vodenu kupku. Kada se ohlade, ogulite kožu.

Ovde ćemo podeliti interesantan metod guljenja krompira bušilicom/odvijačem. Podesite metalnu viljušku (moraćete slomiti deo drške) i pričvrstite je za vašu električnu bušilicu.

Viljušku zabijte u centar krompira. Zavrtite jednom rukom, tako da se krompir vrti, dok drugom rukom koristite drugu tradicionalnu mašinu za guljenje krompira (ljuštilica ili običan nož).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest