bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da sačuvamo grožđe za zimu

Da sačuvamo grožđe za zimu

Nina NordNina Nord
Džedaj
10314
Da sačuvamo grožđe za zimu

Ukus svežeg grožđa se može osetiti i tokom cele zime, dovoljno je da sačuvate pravilno grožđe za hladne mesece. Potrebni su određeni uslovi da se ne bi stvorila buđ na zrnima.

Buđ na grožđu je glavni razlog za njegovo kvrarenje tokom čuvanja. Buđ se prvo pojavljuje ne oštećenom grožđu. Zato oni treba da budu odvojeni od piceta.

Čuva se samo dobro uzrelo grođže, ne skida se sloj od voska koji je karakterističan i ima zaštitnu funkciju.

Pre nego što poređate grožđe, treba da odvojite svako osušeno, gnilo ili nerazvijeno zrno. Odvojite uz pomoć makaza da se ne cedi sok na zdrava zrna.

Da sačuvamo grožđe za zimu

Za vreme obrade puceta ona treba da bude na čistoj krpi da se ne izbriše sloj voska. Grožđe koje ćete čuvati treba da bude potpuno suvo. Zato vlažna mesta osušite vatom.

Grožđe najbolje čuvajte u mestu gde je suvo, tamno, bez mirisa i provetrivo. Temperatura treba da bude od jedan do pet stepeni. Ako temperatura padne, prostorija treba da bude ugrejana bar do jednog stepena iznad nule.

Ne prerporučuje se čuvanje grožđa u špajzu. Da bi se održao vazduh i bez viška vlage u prostoriji, možete staviti paket negašenog kreča ili sa suvim drvenim ugljem - oni će upiti višak vlage.

Grožđe se može čuvati u gajbama, izmeđi redova se posipa piljevina. Grožđe se može čuvati zakačeno, a takođe i na rafovima, prethodno obloženim čistom slamom. Puceta ne treba da se dodiruju međusobno. Nakon jedan-dva meseca grožđe gubi težinu i postaje suvo.

Možete čuvati grožđe i uz pomoć vode, tako će biti sočno duže vreme. Treba da odsečete puce zajedno sa delom loze. Potopite u flašu, punu vode. Puce treba da visi u zazduhu i da ne dodiruje ništa, a u vodu se stavljaju komadi drvenog uglja, da se pobuđavi. Deo koji se nalazi u flaši se periodično seče da bi se puce čuvalo sa vodom.

Na svakih pet dana se proverava buđ i oštećena zrna se otklanjaju. Grožđe koje je postalo suvo zbog izgubljene vlage, ponovo može da bude sveže tako što se na deset sekundi potopi u topao šećerni sirup - dvesta grama šećera na jedan litar vode, i nakon toga se potapa u hladnu vodu dok se ne ohladi puce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest