Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Proseko - šta treba da znamo?

Proseko - šta treba da znamo?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1951
Proseko

Na isti način na koji Sangriju povezujemo sa toplom i sunčanom Španijom, možemo da se odnosimo i sa Italijom i njenim tradicionalnim penušavim vinom, poznatijem pod imenom Proseko.

Da, sigurno ste čuli ovaj naziv, posebno nakon što je 2018. godine Proseko postiglo rekordnu prodaju. Ipak, jedna stvar je da ste čuli, a sassvim druga je da probate ovo piće.

Čak i da niste ljubitelj bilo koje vrste alkohola, bar zbog opšte kulture treba da budete upoznati sa nekim od najkvalitetnijih alkoholnih pića, posebno ako su se ona pretvorila u amblematična za određenu državu. U ovom slučaju Italija i njen Proseko. Šta treba da znamo o Proseku?

1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji.

2. Najšire rečeno, postoje dve vrste Proseka - spumante i frizzante, a to se određuje na osnovu njegove gaziranosti.

3. Možda se francuzi uvrede, ali danas se Proseko smatra kvalitetnijim pićem od Šampanjca. U većini slučajeva, Proseko ima izražajniji i slađi ukus od šampanjca.

Gazirano vino proseko

4. Do početka 16. veka Proseko je bilo poznato pod imenom Ribola, a tim imenom su nazivana i druge vrste vina. Tokom vremena postaje jasno da upravo ova vrsta vina, koje se proizvodi od specifične sorte grožđa, treba da bude odvojen od opšteg naziva Ribola. Prvo je dobilo ime Prosečo, ali je 1754. godine prvi put zapisano ime i tada je dobilo naziv Proseko.

5. Do 60-ih godina prošlog veka Proseko je bilo dosta slatkastog ukusa, ali je zahvaljujući nekim inovacijama u vinarstvu danas Proseko pretvoreno u to što jeste - jedno od najkvalitetnijih penušavih belih vina na svetu.

6. Jedan od najprepoznatljivih regiona Italije u kome se gaji grožđe za Proseko poznat je kao Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, tokom 2019. godine uvršten je na listu UNESCO-a kao nacionalno bogatsvo.

7. Sadržaj alkohola u Proseku može da varira od vrste do vrste, ali je uobičajeno da on bude oko 11%.

8. U Italiji, postojbini Proseka, ovo piće se obično konzumira samostalno, ali postoje i neki, tipično lokalni kokteli koji sadrže Proseko.

Kao zaključak ćemo dodati da čak i da ste zakleti neprijatelj alkohola, uopšte nećete zažaliti ako probate bar jedan gutljaj Proseka. Samo tako možete da uplovite u svet najboljeg italijanskog vina!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest