Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva grašak

Kako se kuva grašak

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
74
Ruska salata

Ako smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška!

Koliko vremena se kuva grašak?

Suvi grašak se normalno kuva oko 2 sata, a ponekad i duže, pošto ovde sve zavisi od sorte i potrebne konsistencije jela koje pravite. Ako ga prethodno potopite, onda će da nabubri, što će značajno smanjiti njegovo kuvanje. U tom slučaju će se pripremiti za oko 40-60 minuta.

Kako da ubrzate kuvanje graška?

1. Nemojte ga soliti odmah, pošto se u slanoj vodi on sporije kuva. Naime, zbog toga je dobro da začinite pred kraj, kad bude skoro gotov.

2. Nakon što provri, dodajte u grašak nekoliko kašika biljnog ulja.

3. 10-15 minuta nakon što provri, dodajte oko pola kašičice sode na svaka 2 litra vode. Tako će grašak postati mekan, samo nakon 5.7 minuta, ali budite pažljivi, pošto ako dodate više sode, može pokvariti ukus jela.

Kako da kuvate grašak u šerpi?

Obavezno ga pregledajte, pošto čak i kod skupljih proizvoda se mogu naći mali kamenčići na primer. Nakon toga potopite u mlaku vodu na 5-8 sati, ne više, pošto može da se prekuva. Da biste videli da li je gotov, prosto proverite da li je gotov, prosto proverite da li je grašak nabubrio dovoljno. Ako nije, onda sipajte vodu i sipajte čistu, a nakon toga sačekajte još oko pola sata.

Takođe, pre nego što skuvate grašak operite ga i koristite šerpu sa debelim dnom, da ne zagori. Voda treba da pokrije grašak oko 1 cm i stavite da se kuva na tihoj vatri.

Kad se pojavi pena, skinite je kašikom ili specijalnim kuhinjskim priborom u te svrhe. Ni u kom slučaju nemojte dobro zatvarati šerpu, nego ostavite malo mesta da izlazi para, pošto u protivnom može da pokipi i da uprljajte ringlu.

Ovi laki saveti će vam pomoći ne samo ga kuvate recepte sa graškom brzo, nego da uvek imate odlična jela idealne konsistencje.

Evo, više nije potrebno da se mučite i da pripremate grašak po 3 sata ili čak i više.

A šta da stavite u kuvani grašak, pogledajte u galeriji gore!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji