Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Sađenje i nega ruzmarina u saksiji

Sađenje i nega ruzmarina u saksiji

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Ruzmarin u saksiji

Ruzmarin je zimzelena višegodišnja biljka, rasprostranjena u oblasti Mediterana i Male Azije. Ruzmarin veoma sporo raste i ima uske listove, koji podsećaju na iglice zimzelenog drveća. Dostiže visinu do 1, 5 - 2 metra. Kada protrljate listove ruzmarina u rukama vazduh se ispuni prijatnim mirisom balzama.

Stablo ruzmarina cveta od aprila do juna. Cvetovi su mali i bledunjavi, ali neodoljivi su za pčele.

I pored toga što je mediteranska biljka, ruzmarin je dobro poznat i kod nas. Redovno se koristi u narodnoj medicini. Uz pomoć ruzmarina se najčešće leče glavobolja i nervoza, poboljšava pamćenje i pojačava rad mozga.

Ruzmarin

Osim lekovite upotrebe, ruzmarin ima i kulinarsku vrednost. Koristi se kao začin u jelima od ribe, divljači i u različitim vrstama pečenog mesa.

Zbog toga što je biljka koja voli topliju klimu i ne može da opstane na niskim temperaturama, ruzmarin se kod nas u većini slučajeva gaji u saksijama. Idealno mesto za posudu sa ruzmarinom je južna terasa, dobro zaštićena od vetra. Preporučuje se da ga razmnožavate uz pomoć pelcera, koje ste uzeli tokom avgusta, jer je uzgoj rasada od semena veoma težak.

Potrebno vam je starije stablo ruzmarina. Isecite mu grane, očistite listove u donjem delu i jednostavno ga posadite u mekanu zemlju - najbolje kombinaciju gline i peska. Drugi način je da ga ostavite u vodi dok ne pusti korenje i da ga nakon toga zasadite.

Začini u saksiji

Dok pusti korenje, biljka je veoma osetljiva na vodu. Kada formira koren, može se posaditi u zemljištu koje ima visok sadržaj šljunka i krupnog peska.

Najboje je da ruzmarin gajite u sanducima ili saksijama, koje tokom zime treba da držite unutra na mestu gde nema mraza, gde ima dovoljno svetlosti i vazduha. Biljka može da izdrži temperature do minus 5 stepeni. Napolje se iznosi kada prođe opasnost od mrazeva.

Ruzmarin ne traži obilno zalivanje. Tokom zimskog perioda se zaliva kada je zemlja potpuno suva, a tokom leta - svakog dana po malo. Suvo zemljište i vazduh ne mogu da štete ruzmarinu. Vrućina mu samo pojačava miris.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest