Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako šećer uništava naše telo?

Kako šećer uništava naše telo?

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
1932
Kako šećer uništava naše telo

Da li je šećer zdrav? Da li zaista može da utiče na ljudsko telo? Kada govorimo o dodatom šećeru, odgovor je "da". Iako se industrija šećera aktivno bori za promenu društvenog stava o zdravstvenim efektima šećera, danas već znamo da on utiče na skoro svaki sistem organa u našem telu. I to ne na dobar način. Nadam se da će vas najnovija nauka o šećeru nadahnuti da se izborite sa zavisnošću od šećera.

Šećer je tihi ubica, koji utiče na tako mnogo aspekata našeg zdravlja. Možda govorite sebi: Dobro, znam da šećer nije dobar za mene, ali ne mogu da prestanem da ga jedem. Jedan od osnovnih razloga za to je to što je šećer neverovatno zarazan. Što više šećera jedete, to više želite da jedete i neprestani ciklus se nastavlja.

Fizička glad za šećerom

Dodati šećer

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se dobija opsesivna želja za šećerom:

• nedostatak hranljivih materija: posebno hroma, magnezijuma i cinka;

• neizbalansirana ishrana: bez dovoljno masti i proteina;

• preskakanje obroka i nepravilna ishrana;

• konzumacija šećera i slatkiša kao svakodnevna navika.

Ovo su sve fizički razlozi i verovatno ima toliko, ako ne i više emocionalnih razloga, zbog kojih svesno ili nesvesno posežemo za šećerom.

Emocionalna vezanost za šećer

Emocionalna zavisnost od šećera

Postoje osećaji koje povezujemo sa konzumacijom slatkog, kao što je osećaj komfora, sigurnosti, ljubavi. Takvi osećaji su možda bili uspostavljeni zbog prijatnih doživljaja koje ste imali oko konzumacije slatkog ili zato što je šećer bio osnovni oblik pozitivnog umirenja.

Emocionalna zavisnost od šećera (ili druge vrste hrane, ili prekomerne konzumacije hrane) treba da se reši uz pomoć stručnjaka. Terapija koja se zove "Emocionalna sloboda", često je veoma uspešna u ovom smislu. Fizička zavisnost može da se reši kroz unos hranljivih materija koje pomažu u balansiranju potrebe za šećerom, pomažući regulisanje centara za kontrolu šećera u krvi u organizmu.

Evo kako šećer uništava vaše zdravlje

Godine 2014. istraživači su naučno dokazali da konzumacija preterane količine dodatog šećera može značajno da poveća rizik od smrti usled bolesti kardivaskularnog sistema. U stvari, ljudi koji unose 17 do 21 posto kalorija iz dodatog šećera, imaju 38 posto veći rizik od smrti usled bolesti kardiovaskularnog sistema u odnosu na one koji su primili samo 8 posto kalorija iz šećera. Relativni rizik je dva puta veći za one koji konzumiraju 21% ili više kalorija iz dodatog šećera.

Da li je šećer zdrav, posebno kada je reč o zdravlju creva?

Znajući da mikroorganizmi koji žive u crevima zapravo deluju poput metaboličkog "organa", sada istraživači smatraju da šećer menja miklofloru creva na način koji povećava crevnu propustljivost. Uklonjeni višak dodatog šećera je ključni deo svakog efikasnog plana za čišćenje creva. Dodati šećer pothranjuje kvasne gljivice i loše bakterije, koje mogu da oštete crevni zid.

Ovo označava hroničnu upalu što može da dovede do prebacivanja materija iz creva u krvotok. To može da izazove gojaznost i druge hronične metaboličke bolesti. U sličnom istraživanju iz decembra 2014. god. ustanovljeno je da napici zaslađeni šećerom mogu da utiču na razvoj metaboličkih bolesti, s obzirom da su istraživači otkrili da oni koji piju takve napitke imaju kraće telomere, znak za smanjivanje dugovečnosti i ubrzano starenje ćelija.

Organizam, podložan dijabetesu

Kako šećer uništava naše telo?

Istraživanje iz 2013. god. objavljeno u časopisu PLOS ONE ustanovilo je da svakih 150 kalorija šećera koje čovek dnevno konzumira (ekvivalent kutiji sode), povećava rizik od dijabetesa 2. tipa za 1.1%. Ovaj povećani rizik ispada da važi čak i ako su u vaš meni uključene i druge vrste hrane (uključujući meso, ulja, žitarice, hranu sa visokim sadržajem vlakana, ulja).

Istraživači su takođe ustanovili da je uticaj šećera na dijabetes istinit, nezavisno od statičnog načina života i upotrebe alkohola.

Da li šećer utiče na rizik od raka?

Kada je Nacionalni institut za čuvanje zdravlja krenuo da istražuje vezu šećera sa 24 različite vrste raka, otkrili su neke veze između različitih vrsta šećera i nekih vrsta raka.

Na primer, dodati šećeri povećavaju rizik od raka jednjaka, dok dodata fruktoza izgleda da povećava rizik od raka tankih creva.

Druga istraživanja sugerišu vezu između visokog unosa dodatih šećera i raka debelog creva. Ovaj veći rizik ostaje čak nakon korigovanja drugih rizičnih faktora za rak debelog creva, kao što je na primer prekomerna težina, gojaznost ili dijabetes.

Prehrambeni šećer takođe može da poveća rizik od tumora dojke i metastaza u plućima. Proučavanje iz 2016. god. je ustanovilo da visoke količine prehrambenog šećera u tipičnoj zapadnoj dijeti imaju efekat enzimskog signala, koji je poznat kao 12-LOX (12-lipoksigenaza), na način koji povećava rizik od raka dojke.

Uticaj šećera na jetru

Kako šećer uništava naše telo?

Jetra igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, tako što vadi višak glukoze iz krvotoka i čuva je za kasniju upotrebu.

Jedna od funkcija jetre jeste regulisanje nivoa šećera u krvi. Vaše ćelije koriste glukozu u krvi za energiju, a jetra uzima višak i čuva ga u obliku glikogena. Kada je vašim ćelijama kasnije potrebna energija, kao i između odvojenih obroka, jetra će osloboditi glukozu nazad u krvotok. Ali jetra može da skladišti samo određenu količinu glukoze, tako da se ostala glukoza nagomilava kao masnoća u organima.

Ako nadmašite tu količinu, ona će se pretvoriti u masne kiseline i tada dobijate masne naslage u jetri. To može dovesti do bolesti masne jetre - stanje u kom vaše telo sadrži više masti, nego što može da se metabolizuje, što dovodi do nagomilavanja u ćelijama jetre. Šećer nije jedini razlog, ali skladištenje glikogena je veliki doprinos, kao i svako povećanje telesne težine koje je prouzrokovano šećerom. Masna jetra može da se razvije u okviru perioda od pet godina. Ali to može da se desi čak i brže na osnovu vaših navika u ishrani i genetske predispozicije za otpornost na insulin. Ako napreduje, može dovesti do zatajenja jetre.

Zasićenje krvi šećerom može da ošteti skoro svaki drugi organ, kao i arterije.

Pokušaj da se ispumpa krv koja je puna šećerom kroz krvne sudove, je kao ispumpavanje taloga kroz malu cev. Cevi će se na kraju umoriti. Tako da svaka oblast koja računa na male krvne sudove može da bude pogođena - bubrezi, mozak, oči, srce. Ovo može da dovede do hronične bolesti bubrega ili bubrežne insuficijencije, visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od moždanog udara, ukoliko imate visok krvni pritisak.

Pored luksuznih seruma protiv starenja i kozmetike za lice, smanjivanje šećera može da pomogne koži da izgleda mlađe duži vremenski period. Kolagenska i elastinska vlakna u koži su pod uticajem brojnih šećera u krvotoku, objašnjava dermatolog Debra Džaliman, MD. Ovo uključuje kolagen i elastin, proteine koji se nalaze u vezivnim tkivima, koji su odgovorni za održavanje kože glatkom i mladom. Proučavanja pokazuju da glikacija otežava ovim proteinima da se oporave, što vodi do bora i drugih znakova starenja.

Drugi važan faktor su dodati šećeri. Oni mogu da se nađu pod različitim nazivima na etiketama sa sastojcima. Nemojte se zabluđivati nazivima koji zvuče prirodno. Zaslađivači kao što su sok od trske, šećer od cvekle, voćni sok, sirup od pirinča i melasa su još uvek vrste šećera.

Ukoliko ste spremni da konzumirate manje šećera, prosto čitajte etikete na hrani. Ali osnovna činjenica je da ne postoji "pravilna" količina šećera koju treba da konzumirate.

Dodati šećer je uključen u toliko mnogo hrane za koju nikada ne biste posumnjali (na primer kečap, senf). Mi ohrabrujemo ljude da čitaju etikete i da prebrojavaju grame šećera, kaže Gradni. Prema Akademiji ne postoji čvrsta i brza preporuka za dnevni unos šećera. Dobro pravilo: Uvek birajte opciju koja sadrži manje šećera u sebi. Ukoliko imate sok ili sodu, izaberite vodu. Izaberite celo voće, umesto da pijete šećer - sadržaj šećera je manje koncentrisan i vlakna pomažu telu da ga efikasnije razgradi. I izaberite celu hranu, koja će prirodno ograničiti količinu šećera u hrani. Što se više držite podalje od prerađene hrane, to će biti bolje.

Da li žudite za šećerom, imate simptome šećerne apstinencije? Kada ga unesete, verovatno se osećate bolje na kratko. Konzumacija šećera, da biste se bolje osećali, zapravo vam je pogoršala stanje.

Svesno uložite snagu i počnite da smanjujete unos šećera već danas - vaše telo će vam biti zahvalno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest