Marula

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
183
Marule

Marula /Marula, Scelerocarya birrea/ predstavlja egzotično drvo. Marula je jedno od botaničkih bogatstava Afrike. Plodovi drveta su bili glavni hranljivi elemenat u Južnoj Africi, Botusani i Nambiji u drevnim vremenima. U Južnj Africi je zaštićena.

Opis Marule

To je drveće sa širokim listovima dužine do 18 m. Pripadaju porodici Anacardiaceae. Raste na raznim vrstama peskovitog i glinenog zemljišta. Kora im je gruba, raspuknuta. Listovi su elipsasti, srednje veličine. Cvetovi su crveni. Zreli plod je žute boje. Može se naći od Etiopije do Kvazulu-Natala. Cveta od septembra do novembra i daje plodove od januara do marta. Plodovi se mogu konzumirati i imaju visok sadržaj vitamina C. Mnoge životinje jedu podove i listove drveta.

Istorija Marule

Istorija drveta Marula počinje hiljadama godina unazad. Arheološki dokazi pokazuju da je drvo bilo izvor hrane 10 000 godina pre n.e. Ne samo voće, nego i jezgra Marule su bogati mineralima i vitaminima. Legende govore o mnogo primera upotrebe drveta, kore, listova, plodova i drugih njegovih delova. Najpoznatiji je kao plod koji tera slonove da polude.

Koristi od Marule

Koža ploda se može kuvati, da se pije kao zamena za kafu. Drvo je meko i može se koristiti za drvorezbu, unutrašnja kora se može koristi za pravljenje užadi. Arheološka istraživanja su pokazala da se plod Marule koristi kao izvor hrane još od drevnih vremena od plemena u Africi.

Kora se može koristiti i za dobijanje svetlobraon boje. Ima malo ukusne orašaste plodove, koje liče na orah, i bogati su proteinima. Ulje se koristi kao kozmetika za kožu.

Zeleni listovi se konzumiraju da olakšaju kiselinu i da poboljšaju varenje. Kora sadrži antihistamine i takođe se koristi za inhalaciju potapanjem u kipuću vodu i udisanje pare.

Deo kore, pomešane u hladnoj vodi, pomaže kod dizenterije i dijareje, takođe i od ujeda zmije. Kora se takođe koristi kao profilaktika protiv malarije. Ima dokazane protivparazitna i antimikrobna svojstva. Smola se može koristiti kao mastilo.

Marula

Kulinarska upotreba Marule

Plod drveta je veoma sočan i aromatičan, veličine je male šljive. Može se jesti svež i sadrži mnogo vitamina C, pektina, limunske kiseline, antioksidanasa. Može se koristiti za pripremu džemova, želea, sokova, slatkiša, sirupa i alkoholnih pića kao što je Amarula. Može da se konzerviše. Semenke se upotrebljavaju u pripremi raznih vrsta keksića.

Interesantne činjenice o Maruli

Drveće je dvodomno, što znači da imaju određen pol. Ta činjenica doprinosi verovanju u nekim oblastima, da infuzije na kori mogu da se koriste za određivanje pola nerođenog deteta. Ako žena želi sina, upotrebljava delove od muškog drveta, a ako želi ćerku - od ženskog drveta. Ako se rodi dete suprotnog pola, kaže se da je ono baš posebno, pošto je u stanju da prkosi duhovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji