bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila za pečenje mesa

Pravila za pečenje mesa

Nina NordNina Nord
Džedaj
10621
Pravila za pečenje mesa

Različite vrste mesa, posebno ptičijeg, se peku prema posebnim pravilima koja ukoliko se naruše, u potpunosti uništavaju ukus i izgled mesa. Posebno je važno da se poštuju ova pravila kod mesa sa nadevom.

Kada birate meso za pečenje, orijentišite se ka najboljem koje možete da pronađete. U suprotnom, koliko god da ga dobro spremite, ono će biti blago žilavo.

Odustanite od preterano malih komada mesa - oni će se isušiti za vreme pečenja, pa čak mogu i da pregore. Treba da ignorišete i preterano velike komade - oni će izgoreti po krajevima, a iznutra će ostati sirovi.

Pridržavajte se temperature koja je navedena u receptu. Nežnije delove mesa uvijte u foliju, kako biste ih zaštitili da ne izgore i da se ne formira crna korica.

Krupniji komadi mesa, kao i krupnije ptice, treba konstantno da se zalivaju sosem kog ispuštaju. Nadev kojim punite meso ili pticu, treba da bude prethodno pripremljen. U suprotnom, ona će ostati sirova.

Kada pečete svinjska rebarca, treba da ih stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Izračunajte minute potrebne za pečenje prema težini rebaraca - po 25 minuta za svakih pola kilograma. Pospite ih kuminom, ruzmarinom i peršunom.

Pravila za pečenje mesa

Ukoliko pečete jagnjeću plećku, pri tom sa nadevom, prvih 45 minuta pecite na 220 stepeni, a nakon toga - na 180 stepeni. Znajte da je potrebno 15 minuta za svakih pola kilograma. Dobro bi bilo da ih začinite belim lukom, ruzmarinom, izrendanom korom pomorandže.

Za pečenu teletinu temperatura rerne treba da bude 180 stepeni. Treba da predvidite 25 minuta za svakih pola kilograma. Pospite je divljom nanom, mladim lukom, biberom.

Ukoliko pečete punjenu ćurku, rernu zagrejte na 170 stepeni. Treba da predvidite po 18 minuta za svakih pola kilograma. Crni i beli biber, kao i peršun, će dodati svežinu jelu.

Punjena patka treba da se peče na 200 stepeni prvih trideset minuta, a nakon toga - na 180 stepeni. Treba da predvidite po 15 minuta pečenja za svakih pola kilograma. Đumbir, crni biber i med će uneti pikantne note u aromu jela.

Pečeno pile iziskuje da temperatura u rerni bude 180 stepeni i za svakih pola kilograma da bude predviđeno po 20 minuta u kojih treba dodati još dvadeset minuta dok u potpunosti ne bude gotovo. Semenke slačice i cimet će pečeno pile učiniti nezaboravnim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest