Šta je Maća?

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
98257
Maća

Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir života u Kinu i sadi drvce, nazvano Maća. U bukvalnom prevodu Ma-ća znači čaj u prahu.

Za razliku od običnog čaja, Maća se uzgaja na poseban način i najpre se obraća pažnja na njegovu berbu. Važno je da tačno pre nego što se sakupi, da se "zasenči" kako bi mogle da se nagomilaju velike količine hlorofila u njegovim listovima.

Listovi drveta čaja nakon što se skupe, u potpunosti se ručno samelju velikim granitnim kamenjem. Ovo je izuzetno težak posao i iz tog razloga njegova cena je visoka. Za jedan sat ručnog posla sa listovima se pripremi tek 40 g praha. Zanimljivo je da ovaj proces posela i do dan danas nije promenjen.

Zeleni čaj je poznat mnogo godina unazad po svojim zdravstvenim koristima kod ljudi, ali Maća čaj obezbeđuje takve koristi mnogo puta više, do 10 puta više korisnih sastojaka.

Maća smuti

Listovi Maće sadrže visoku koncentraciju katehina, hlorofila i još drugih, a oni sa svoje strane doprinose energiziranju, ubrzavanju metabolizma i celokupnom povećavanju životno važnih funkcija kod ljudi.

Maća čaj je prirodna panaceja sa svojim aminokiselinama i prirodnim vlaknima, jača imunitet, čini da se osećamo bodri, puni energije, pomaže u redukovanju telesne mase, smanjuje holesterol.

Svaki gutljaj aromatičnog Maća čaja donosi morski dah, planinsku svežinu. Ne nazivaju ga bez razloga eliksirom Života.

Za pripremu Maća čaja postoji proceduta, a ona podrazumeva nekoliko tački:

Želeni čaj Maća

1. Sipa se voda od 90-100 stepeni u tradicionalnu porcelansku posudu za Maću, koja se zove čavan i stavlja se tradicionalna kašičica, mutilica koja se zove časen. Ostavlja se voda na nekoliko minuta da odstoji. Na taj način se posuda zagreva i otvaraju se porcelanske pore.

2. Vadi se časen i čavan, uklanja se voda iz posude i suši se pamučnom krpom.

3. Sipaju se 2 g čaja u posudu, to su 2 čajene kašičice.

4. U čavan se sipa 70-80 ml vode sa temperaturom od 80-85 stepeni, važno je da voda ne bude ključala.

Čaj od Maće

5. Časenom počinje da se meša u cik cak potezima dok se u potpunosti ne umuti prah čaja.

6. Uživajte i ovom unikatnom čaju!

Naravno da je ovo ceremonija čaja i teško bi mogla da se izvrši van Japana, zato je sasvim moguće da se spremi i na mnogo lakši način, jedina stvar koja je važna jeste da se ispoštuje tempertura vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest