bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Male tajne prilikom kuvanja pečuraka

Male tajne prilikom kuvanja pečuraka

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
pečurke

Sveže ubrane pečurke traba odmah da se obrade - treba da ih očistite, obradite i pojedete kako biste mogli u potpunosti da uživate u njihovom savršenom ukusu. Međutim, s divljim pečurkama treba da se pazi i ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom. Ne treba da pojedete više od 250 g sedmično, pošto je u njima još uvek sadržan radioaktivni element cezijum 137, upozoravaju sa Instituta "Frenzius".

Kakve god da su pečurke koje planirate da spremite, zapamtite da su one sa visokim sadržajem vode i belančevina što doprinosi njihovom bržem kvarenju. Zato je najbolje da ih na vreme očistite i kuvate. Ukoliko budete pratili sledeće savete, uspeh vam je zagarantovan:

- Prilikom kulinarne obrade pečuraka uvek treba da se ispoštuju dveavažna pravila: ringla ili rerna da budu na visokoj temperaturi i da kuvata dok proizvod ne dobije smeđu boju.

povrće

- Možete da ih isečete na proizvoljne oblike, samo je potrebno da koristite oštar nož. Male pečurke mogu da se stave i cele.

- Možete da kuvate zajedno različite vrste pečuraka.

- Pečurke se najbolje sotiraju u maslacu ili maslinovom ulju. Kada su podložene visokoj temperaturi, one ispuštaju vodu koja je sadržana u njima. Kulinarna obrada treba da se nastavi dok tečnost ne ispari, a pečurke ne omeknu i ne postanu zlatkaste.

U ovoj etapi može da se doda nekoliko supenih kašika crvenog vina. Kada ga ostane pola, posipa se peršunom, sitno iseckanom šparglom ili ruzmarinom, solju i biberom.

- Ukoliko želite da dodate pešurke u janiju, salatu, picu ili drugo jelo, dobro bi bilo da ih unapred sotirate i da ih dodate tek na kraju kuvanja. Dugačka termička obrada ih tera da se istope u jelu.

salata sa pečurkama

- Kada ih spremate u tiganju, nemojte stavljati preterano mnogo pečuraka. Tako ćete smanjiti temperaturu i narušićete jedno od najvažnijih pravila (o temperaturi vatre).

- Drškice i kapica su jednako ukusnu prilikom pripreme. Izuzetak predstavljaju neke pečurke kao što su šitaki pečurke i portobelo. Njihove drške su suviše žilave, njihova priprema oduzima mnogo vremena i zato ih treba ukloniti oštrim nožem.

- Pečurke i mikrotalasna su u sjajnim odnosima. Očistite pečurke, stavite ih u posudu bez masti, prekrijte i podesite na maksimalnu temperaturu na 2-3 minute.

- Velike pečurke kao što su portobelo i šitaki, idealne su za gril. Samo treba blago da se pospu biljnom mašću, soli i crnim biberom, i da se peku 4-6 minuta.

- Pečurke se začinjavaju začinima kao što je povrće i meso - kakve god začine i proizvode da dodate u njih nećete pogrešiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest