bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo mirođiju?

Kako da osušimo mirođiju?

Jana G.Jana G.
Početnik
1615
Sušena mirođija

Sveža mirođija je ukusan i koristan dodatak različitim jelima, salatama i supama, ali ne možemo je uvek imati.Zato možemo osušiti mirođiju onda kada nam se ona nalazi pod rukom u svežem oblikum a želimo da uživamo u njenom ukusu i aromi.

Ako se mirođija pravilno osuši, ona će sačuvati sve svoje korisne materije, kao i svoju jaku aromu koja poboljšava ukus brojnih jela. Dobro osušena mirođija može da se koristi tokom dužeg vremena, jer se čuva netaknuta.

Možete sušiti mirođiju u stručkovima ili da je isečete i na taj način da je osušite. Međutim, u svakoj primeni treba da se zna da se listovi i stabla mirođije posebno suše, kako bi postojao najbolji efekat nakon toga prilikom korišćenja ovog zelenog začina.

Mirođija se dobro opere, pre nego što se pripremi za sušenje. Nakon toga se ostavlja da se dobro osuši i ređa se na listove papira. Nije dobro sušiti mirođiju na starim novinama, jer na taj način možete uništiti ceo proces.

Mirođija

Dok se suši na starim novinama, mirođija će doći u kontakt sa štamparskim mastilom koje sadrži štetne materije. One mogu da upadnu u biljku, a odatle mogu da dospeju u hranu koju spremate s mirođijom.

Veliki broj ljudi smatra da mirođija treba da se suši samo na suncu. Ali to ne treba da se radi, budući da zeleni začini gube svoju boju ako su izloženi direktnom suncu.

Mirođija se suši u senci, kako u nju ne bi dospeli direktni sunčevi zraci. Samo na taj način ovaj aromatični začin će sačuvati svoj privlačan izgled i svoja korisna svojstva.

Možete sušiti mirođiju u prostoriji u kojoj nema mnogo vlage. Stabla se vezuju u vezice, stručkovi sa listovima se takođe vezuju u vezice i kače se da se suše na konopcu. Kada se zeleni začin osuši, može da se skine konopac.

Kada sušite isešenu mirođiju svaki dan premeštjte isečenu biljku. Da naj način neće se pojaviti truljenje, ako neki deo nije uspeo dovoljno dobro da se osuši. Isečenu mirođiju odozgo možete prekriti listom papira, da ne bi padala prašina.

Kada je mirođija osušena, ona se stavlja u staklene tegle kako bi sačuvala svoj privlačan izgled i svoju aromu i da ne upije vlagu. Ako prstima izdrobite suvu mirođiju, dobićete ukusan i aromatićan prah za začinjavanje jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest