Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Crna čokolada šta treba da znamo

Crna čokolada šta treba da znamo

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Crna čokolada - šta treba da znamo

Čokolada - sama reč izaziva neverovatne asocijacije o vrsti hranljivog proizvoda koji deluje ne samo na recptore ukusa, nego i na svest. Kod jakog stresa posežemo ka štangli čokolade, koja nam donosi utehu. Beskrajno mnogo mili i romantični gestovi su takođe povezani sa čokoladom.

Međutim, slatko iskušenje za male i velike je nazvano i pretnja za zdravlje, a posebno za figuru. Usred haosa tolikih klišea i tvrdnji, sve upornije svoj put probija tvrdnja da čokolada nije samo ukusna, već i veoma korisna za zdravlje.

Odmah treba da se ogradimo da to ne važi za svaki proizvod koji se naziva čokolada. Ovo je validno samo za crnu čokoladu koja sadrži više od 70 procenata kakaa. Prostije rečeno, ovo važi samo za pozntu gorku crnu čokoladu, koja svoje udravstvene efekte ima zahvaljujući kakao prahu i sirovom kakau bez dodatog šećera u njemu.

Istorija čokolade je dugačka i interesantna. Zabavni momenti i interesantne činjenice dolaze da otrkiju jedno od čuda biljnog sveta oko nas, koji je prizvan da nam služi i ako ga koristimo pravilno, možemo da uživamo u njenim sjajnim kvalitetima ukusa, zajedno sa njenim koristima.

Poreklo čokolade

Istorija prave crne čokolade počinje pre otprilike 4 hiljade godina. I veći deo ove istorije protiče sa prestavom o napitku gorkog ukusa. 1900 godina pre Hrista, drevni Mezoamerikanci su kultivisali kakao zrna, a posle su počeli da proizvode gustu pastu od fermentisanih ispečenih zrna kakaa. Mešali su je sa začinima kao što je vanila, pčelinji med i drugo, razreživali vodom i dobijali penušav i okrepljujući napitak.

Tokom XV veka gorki napitak je bio prenet u Evropu i postao je teško dostupan, kakav je bio i u svojoj rodnoj zemlji. Čak do sredine XIX veka čokolade se posluživala kao tečnost, dok se 1847 uvodi presa za kakao i primenjuje se metoda izlivanja čokoladne smese u kalupe i njeno stvrdnjavanje dok se ne dobije proizvod koji se lako vari.

Vremenom su sastojci čokolade neprestano bili zamenjivani jeftinijim varijantama i danas je kakao maslaca u većini čokoladnih proizvoda sasvim malo. To vodi do stvaranja hrane štetnog uticaja na zdravlje i do kilograma. Međutim, prava crna čokolada, dobijena pre svega od sazrelih zrna kakaa je korisna i zdrava.

A kako se došlo do naziva čokolada, nije skoz jasno. Pretpostavlja se da dolazi od reči jezika indijanaca xocolatl, sastavljena od reči xococ sa značenjem gorak i atl, što je reč za vodu i napitak. DA li je gorki napitak došao iz mesnog narečja, ili je plod kasnije jezičke pbrade - nije jasno.

Kako se pravi crna čokolada

Crna čokolada

U sastav prave crne čokolade ulaze samo kakao maslac i izmrvljena zrna kakaa.

Proces stvaranja crne čokolade počinje još sa prikupljanje mahuna sa kakao drveta. Sakupljaju se samo zrele, zato što sadrže dovoljno kakao putera, a i samo one fermentišu i daju tipičnu aromu i ukus čokolade koji dobro poznajemo.

Sušenje i mlevenje sirovine je sledeći korak kod kog se odvaja čokoladni puter, a masa koja ostaje se naziva čokoladni liker, iako ne sadrži alkohol.

Od masti koje su se odvojile prilikom presovanja orašastih plodova kakaa, dobija se kakao puter. Kao sporedni proizvod iz proizvodnje putera se koristi ne samo za proizvodnju prirodne čokolade, ali i za medicinske i kozmetičke ciljeve, kao i u aromaterapiji.

Ostatak mase se nakon izvlačenja kakao maslaca, fino samelje i dobija se kakao.

Čokolada se pravi od kakao maslaca i čokoladnog likera. Crna čokolada ne sadrži punomasno mleko.

Čokolada je osetljiva na temperaturne uticaje, kao i na vlagu i zato se drži na tamnom. Ona lako upija razne mirise i zato se drži daleko od druge hrane.

Zdravstvene koristi od crne čokolade

Prava crna čokolada

Zdravstvene koristi prirodne crne čokolade se povezuju sa sastojcima sitovog kakaa i kakaa u prahu. Kakao sadrži minerale koji su važni za dosta organa i sistema u organizmu.

Magnezijum je odgovoran za zdravlje kostiju i pomaže proces otpuštanja i savijanja mišića, sprečavajući stvaranje bolnih grčeva. Gvožđe osigurava zdrava crvena krvna zrnca. Cink pomaže procesu formiranja novih ćelija.

Crna čokolada je bogatija antioksidansima u odnosu na svu ostalu hranu. Crna čokolada sadrži odlične količine flavanolita, što je čini jednom od najboljih namirnica protiv niza bolesti. Zahvaljujući flavanolitima se stvara i elastičnost krvnih sudova i tako se značajno smanjuje opasnosr od infarkta i insulta.

Crna čokolada se javlja i kao prevencija protiv koronarne bolesti srca, s obzirom da oni koji redovno konzumiraju ovo slatko iskušenje imaju za 37 procenata manji rizik od razvoja bolesti.

Veza između kakaa u crnoj čokoladi i nivoa krvnog pritiska se sastoji u tome što flavanoliti povećavaju azotni oksid u krvi i to vodi do proširenja krvnih sudova.

Prisustvo triptofana pak znači da se pn pretvara u seotonin i zato čokolada utiče na raspoloženje.

Feniletilamin u njemu je druga hemikalija koja prouzrokuje zavisnost kod nekih ljudi. Sadržan teobromin igra ulogu kofeina, ali bez nuspojava. Ove tri hemikalije čokoladu čine primamljivom hranom.

Različita istraživanja su dokazala da crna čokolada smanjuje nivoe krvnog pritiska. Poboljšavanje dotoka krvi pod uticajem kakaa dovodi do smanjenja krvnog pritiska, ali taj proces je kratkotrajan. On smanjuje nivoe lošeg holesterola.

Bioaktivni sastojci crne čokolade su korisni i za stanje kože. Flavanoliti štite od opekotina od sunca, poboljšavajući dotok krvi, a to povečavaja hidrataciju kože.

Crna čokolada poboljšava i funkcije mozga. Samo 5 dana redovne konzumacije kakao pokazuje povećan dotok krvi u mozak. Kognitivna funkcija se takođe poboljšava i nije slučajno da se među laureatima Nobelove nagrade jasno vide države sa redovnom konzumacijom čokolade.

Komadić crne čokolade pomaže protiv zgušnjavanja krvi. A ovo je ukusna i prijatna prevencija protiv moždanog udara i infarkta.

Slatko iskušenje ima više od 200 hemijskih materija sa korisnim delovanjem u svom sastavu.

Kako da prepoznamo pravu crnu čokoladu?

Konzumiranje crne čokolade

Autentičnost čokolade se proverava pre svega kroz pregled sastojaka. Ukoliko je umesto izmrvljenog kakaa korišćen kakau u prahu, znači da je proizvod lažan. Pravi treba da sadrži kakao maslac i usitnjena zrnca kakaa.

Prava crna čokolada ima rok trajanja od 6 do 8 meseci.

Prilikom konzumacije crna čokolada treba da se topi u ustima, a ne u rukama.

Ona ima sjajnu glatku površinu i prilikom lomljena se čuje karakterističan zvuk krckanja.

Crna čokolada nalazi veliku prikenu u kulinarstvu. S njome možete napraviti sjajne čokoladne mafine, tart sa crnom čokoladom, čokoladni mus, toplu čokoladu, nežnu čokoladnu tortu, a zašto ne i štangle domaće crne čokolade.

Ukoliko je umesto kakao maslaca korišćena palmina mast, čokolada može da se zapali. Prava ne gori, ona se topi prilikom povećanja temperature.

Prava crna čokolada je veganska hrana, a svaki dokazani vegan uvek razlikuje ukus prave hrane takvih kvaliteta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest