Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Razlika između bele i crne čokolade

Razlika između bele i crne čokolade

MarinaMarina
Džedaj
22
Bela čokolada

Kada krenemo da pričamo o čokoladi, nekako nam je teško da kažemo loše reči o njoj. Normalno, ako se ne preteruje sa njenim konzumiranjem, prava čokolada je veoma korisna za organizam. Čokolada, kao i crno vino, bogata je bioflavonoidima, biljnim mikroelementima, koji su korisni za zdravlje.

Oni pomažu u radu srca i krvnih sudova, osiguravaju jake antioksidantne osobine, pa čak sprečavaju i neke zlokobne bolesti. U ovom slatkom iskušenju ima i mnogo vitamina, minerala, a masnoće, prema nekim istraživanjima, smanjuju nivo lošeg LDL holesterola.

Čokolada ima sposobnost da umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Ipak, da li su ove koristi jednake za crnu i belu čokoladu, probaćemo da razumemo u ovom tekstu.

Čokolada u njenom prirodnom obliku se pravi od zrna kakaa, koja se uzgajaju u Centralnoj i Južnoj Americi, gde je ova kultura poznata već od 1100 godina pre Hrista. Još su Maje i Asteke pripremali takozvanu Gorku vodu - napitak sličan današnjoj toploj čokoladi.

Svaki čokoladni desert može da se obrađuje različitim tehnologijama, ali to direktno utiče na njegove hranjljive kvalitete. Najbolje bi bilo da je on napravljen po originalnom receptu sa kakovim zrnima, iako ona daju gorak ukus desertu. Kako bi se poboljšao ukus, dodaju se različiti poboljšivači ukusa, koji menjaju pozitivne kvalitete, ali je čine ukusnijom.

Crna čokolada

U opštim crtama, postoje tri vrste čokolade - bela, crna i mlečna. Bela čokolada je najmanje korisna. Ona ne sadrži kakao, već kakao maslac iz kojeg su uklonjene čvrste materije kakaa. Dodaje se mleko, vanila i šećer, a rezultat je ukusna, slatka i bela kombinacija, koja se topi u ustima.

Bela čokolada sadrži male količine čvrstih materija, ali su one nedovoljne, da se zadrži uobičajena hranjljiva vrednost čokolade od kakaa. Zbog toga je i količina bioflavonoida niža, jer je on glavni element kojeg ima u kakau.

Ako želimo da u potpunosti iskoristimo kvalitete čokolade, najbolje je da za to izaberemo crnu čokoladu. Ona je gorka, ali sadrži i najviše čvrstih čestica kakaa i maslaca. Što je veći procenat kakaa, toliko će čokolada biti korisnija za organizam.

Preporuka je da se nekoliko puta sedmično jede po 40 g crne čokolade za bolje zdravlje. Prava čokolada ne bi trebalo da sadrži druge vrste maslaca, osim maslaca od kakaa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest