bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje voće i povrće je bogato cinkom?

Koje voće i povrće je bogato cinkom?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3414
Izvori cinka

Cink je jedan od vitalnih minerala za ljudsko telo. Zahvaljujući njemu imamo osećaj za aromu i ukus. To je jedan od minerala za jačanje imunološkog sistema, uključen je u procese sinteze proteina u telu. Cink ima važnu ulogu u izgradnji DNK. Povećava proizvodnju muškog testosterona i pospešuje ćelijski metabolizam. Potrebno je uspostaviti ravnotežu u unosu cinka, jer u slučaju nedostatka ili predoziranja mogu se javiti neprijatne posledice.

Nedostatak cinka i predoziranje - posledice

Nedostatak cinka usporava rast, dovodi muškarce do impotencije, zbog loših pokazatelja spermatozoida, uzrokuje gubitak kose, probleme sa očima i kožom, pad imunog sistema i gubitak apetita.

Predoziranje cinkom sprečava telo da apsorbuje bakar i gvožđe, stvarajući mnoge slobodne radikale koji oštećuju ćelije i tkiva. Pogodnije je nabaviti cink iz proizvoda životinjskog, nego biljnog porekla.

Preporučene dnevne doze cinka

Preporučuje se ženama da uzimaju 8-12 miligrama cinka dnevno

Za muškarce to iznosi 11-15 miligrama.

Ne uzimajte više od 20 miligrama cinka dnevno. U dozama većim od 40 miligrama javljaju se ozbiljne, po život opasne promene.

Koje voće i povrće ima najviše cinka?

Namirnice bogate cinkom

Prvo moramo razjasniti da voće i povrće nije hrana bogata cinkom, zbog čega vegetarijanci ne mogu dobiti dovoljno cinka. Ljudi koji ne jedu meso treba da obrate posebnu pažnju na hranu sa kojom mogu da dobiju cink, jer se taj sastojak nalazi uglavnom u životinjskim namirnicama. To su ostrige, goveđa džigerica, govedina, jagnjetina, svinjski biftek, pileće grudi i drugo.

Povrće koje sadrži cink

Povrće bogato cinkom

Međutim, postoji neko povrće u kojem je cink u boljim količinama. To su neke mahunarke, uključujući grašak, soju i beli pasulj. 200 grama soje sadrži oko 9 miligrama cinka, isto toliko u grašku i belom pasulju. Ostalo povrće iz koga se može dobiti cink je boranija, jer u 200 grama sadržaj elementa iznosi oko 1 miligram, u šparglama i prokelju - oko 0, 5 miligrama na 200 grama povrća. Kukuruz sadrži neke minimalne količine ovog elementa u tragovima, oko 0, 7 miligrama na 200 grama. U krompiru i tikvici nalazi se oko 0, 6 miligrama u obroku od 200 grama.

Voće koje sadrži cink

Nar je bogat cinkom

I povrće i voće daju minimalne količine cinka, ali još uvek su neki bogatiji ovim mineralom. Nar sadrži najviše cinka, oko 1 miligram u jednom plodu. Avokado takođe obezbeđuje dobru količinu cinka - oko 1, 3 miligrama u jednom plodu. Neke bobice šumskog voća su takođe bogatije ovim elementom - kupine, oko 0, 8 miligrama na 200 grama voća, a maline - 0, 5 miligrama na 200 grama maline. U urmama ima i cinka, oko 0, 4 miligrama na 200 grama voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest