bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»14 eteričnih ulja za mršavljenje

14 eteričnih ulja za mršavljenje

Grejpfrut

Gubitak kilograma može da bude težak zadatak. Počinjete motivisani i ispunjeni dobrim namerama. Pre nego što to shvatite, upropastili ste vašu dijetu.

Sve je pitanje istrajnosti, a ne magije, tako da ako tražite eterično ulje "čudo", pomoću kog će se masti istopiti, ostaćete razočarani. Uprkos tome, postoje neka odlična eterična ulja sa lekovitim svojstvom koja mogu da vam pomognu u efikasnom gubitku težine.

Kako esencijalna ulja mogu da pomognu u mršavljenju?

Možda se čudite kako aroma nečega može da Vas natera da smršate, ali sve se oslanja na drevnu umetnost aromaterapije.

Receptori u ljudskom nosu mogu da komuniciraju sa hipokampusom i amigdalom koji su ključna područja u mozgu i odgovorni su za čuvanje emocija i uspomena. Istraživanja pokazuju da molekuli esencijalnih ulja stimulišu ta područja, što sa svoje strane utiče na naša fizička, mentalna i emocionalna stanja. I ponekad - održavanje težine.

Nuspojave

Eterična ulja su veoma moćna i kod nekih ljudi mogu da izazovu alergijsku reakciju. Uvek testirajte novo ulje, tako što namažete malo testa na ruku ili nogu.

Ako ste trudni ili dojite, konsultujte se sa vašim lekarom pre korišćenja eteričnih ulja. Isto pravilo važi i ukoliko uzimate neke lekove.

U galeriji možete da vidite 14 eteričnih ulja za mršavljenje.

Eterično ulje grejpfruta

Dijeta sa grejpfrutom postaje popularna tokom 80-ih godina, ali se pojavila tokom 30-ih godina prošlog veka. Koji je razlog njene aktualnosti i danas? Istraživanja pokazuju da su eterična ulja u grejpfrutu efikasna kod suzbijanja apetita, detoksikacije, istapanja masti i održavanja dobro hidriranog tela.

Pijte: Dodajte 1-2 kapljice eteričnog ulja grejpfruta terapeutskog kvaliteta u čašu vode i popijte ujutru odmah nakon ustajanja. Ova navika će vam pomoći da poboljšate metabolizam i da očistite toksine.

Udisanje: Ukoliko imate jaku želju nešto da pojedete, aroma ulja od grejpfruta može učiniti čuda kako bi vam pomogla da prevaziđete tu želju. Udišite direktno iz flaše ili stavite nekoliko kapljica na pamučni tampon i dišite duboko.

Difuz: Dodajte nekoliko kapljica u vaš difuzer posebo kada osetite iskušenje da uletite u kuhinju.

Cimet

Eterično ulje cimeta

Proučavanje iz 2013. godine pokazuje da cimet sadrži antimikrobna, antiparazitska i antioksidativna svojstva. Smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola u serumu.

Ulje cimeta ima potencijal za regulisanje nivoa šećera u krvi i faktora tolerancije glukoze u organizmu. Dodavanje ulja od cimeta u vašu hranu može da pomogne u usporavanju brzine kojom se glukoza oslobađa u krv.

Pijte: Proučavanja pokazuju da je cimet bezopasan kada se uzima interno, ali se preporučuje da kupite terapijski razred eteričnog ulja cimeta koje je 100% čist. Dodajte 1-2 kapljice u čašu tople vode sa malo meda. Pijte uveče pre spavanja.

Udisanje: Napravite nekoliko dubokih udisaja direktno iz flaše ukoliko želite da sprečite prejedanje kada vam na primer predstoji bogata večera.

Lokalno nanesite: Kombinujte 1-2 kapljice ulja od cimeta sa drugim uljem kao što je kokosovo ulje ili ulje jojobe. Nanesite ga laganim pokretima na dlanove i grudi.

Difuz: Stavite malo ulja cimeta u vaš difuzer da biste aromatizovali vaš dom.

Ulje od đumbira

Eterično ulje đumbira

Đumbir je moćno protivupalno sredstvo, a jedno istraživanje iz 2013. godine pokazuje da ulje đumbira takođe ima i antioksidativna svojstva. Drugo proučavanje iz 2014. godine pokazuje da je đumbir korišćen za kontrolisanje gojaznosti kod dijete sa visokim sadržajem masti i pokazao je odlične rezultate u tom smislu.

Ispijanje: Đumbir bez problema može oralno da se uzima, ali je bolje da koristite terapeutski kvalitet ulja đumbira, što može bolje da se apsorbuje kod unutrašnje upotrebe. Dodajte 1-2 kapljice ulja đumbira u času tople vode i dodaje malo limunovog soka i med.

Udisanje: Udišite direktno iz flaše kako biste dobili sjajan najbolji efekat.

Ulje od mente

Eterično ulje mente

Ulje od mente je vekovima korišćeno za lečenje stomačnih tegoba. Ono može da utiče i na neurosenzorne percepcije, da biste promenili način na koji osećamo ukus i miris hrane. Ovo može da pomogne u smanjivanju apetita za slatkom hranom i kod prejedanja.

Istraživanja sprovedena 2008. godine došla su do zaključka da su učesnici koji su udisali ulje mente na svaka dva sata manje osećali glad i imali su manju želju za hranom, nego oni koji nisu to radili.

Ispijanje: Potpuno je bezopasno da se uzima oralno. Ulje mente se dodaje u čašu vode pre obroka. Tako služi kao sredstvo za potiskivanje apetita.

Udisanje: Natopite pamučni tampon sa nakoliko kapljica ulja ili udišite iz flaše.

Difuz: Dodajte nekoliko kapljica u vaš difuzer kako biste podigli vaše raspoloženje i kako biste se borili sa glađu.

Eterično ulje od limuna

Eterično ulje limuna

Ovo ulje se izvlači iz kore limuna i sadrži lekovito jedinjenje limunske kiseline. Ulje limuna je prirodni rastvarač masti i proučavanje iz 2013. godine pokazuje da kada je bilo kombinovano sa uljem od grejfruta, pomagalo je u sagorevanju masti u telu.

Ispijanje: Pomešajte 1-2 kapljice eteričnog ulja limuna u čaši vode i popijte ujutru - tako ćete potpomoći održavanju sistema organa za varenje.

Udisanje: Udišite direktno iz flaše ili iz pamučnog tampona.

Masaža: Pomešajte ulje limuna sa drugim uljem, na primer kokosovim i masirajte predeo gde se nagomilao celulit.

Eterično ulje od bergamota

Eterično ulje bergamota

Loše raspoloženje i uznemirenost često mogu da doprinesu emocionalnom prejedanju, koje vas može naterati da se osećate još gore kada strelica na vagi pokaže veću vrednost.

Proučavanje iz 2016. godine pokazuje da udisanje bergamovog ulja tokom 15 minuta može da poboljša vaše raspoloženje i da smanji hormon stresa kortizol. Bergamot sadrži polifenole koji pomažu telu da se na prirodan način oslobodi od masti.

Udisanje: Stavite nekoliko kapljica ulja na pamučni tampon ili udišite iz flaše.

Dodajte ga u inhalator: Stavite nekoliko kapljica bergamota u inhalator. Udišite duboko kako biste uneli sve koristi.

Eterično ulje od sandalovog drveta

Eterično ulje sandalovine

Ulje sandalovine može da pomogne da se potisnu negativni osećaji i da se postigne mir. Ovo je od koristi ukoliko ste pod stresom. Ono ima predivnu aromu drveta i prirodan terapeutski efekat na limbički sistem mozga.

Udisanje: Zemljana aroma sandalovine može da vas odvoji od misli za hranom. Stavite nekoliko kapljica na pamučni tampon ili udišite iz flaše.

Nanesite lokalno: Ukoliko imate loš dan, nanesite nekoliko kapljica ulja od sandalovine na dlanove i članke kako biste pomogli u prevazilaženju negativnih osećanja, bez da se hrani obraćate za pomoć.

Difuz: Dodajte nekoliko kapljica ulja u vaš difuzer i opustite se.

Lavanda

Eterično ulje lavande

Istraživanja pokazuju da ulje lavande može da pomogne u smiravanju stresa i uznemirenosti i da potisne emocionalnu ishranu. Lavanda takođe može da smanji nivoe kortizola. Ako ste skloni osećanju negativnih emocija, ulje lavande može da vam pomogne da se njih oslobodite.

Udisanje: Utrljajte 2-3 kapljice ulja lavande u vaše dlanove i zadržite ih na licu ili udišite direktno iz flaše.

Difuz: Da biste povećali osećaj mira i relaksacije iz ulja lavande, dodajte nekoliko kapljica u vaš difuzer kako biste umirili vaša čula.

Mirođija

Eterično ulje mirođije

Slatka ali ipak zemljana aroma semenki mirođije je multispektralna. Odlično sredstvo za poboljšanje probave i smanjivanja apetita. Ulje mirođije takođe može da pomogne u regulisanju sna, što može da poboljša nivoe energije i vašeg raspoloženja, koji mogu da potpomognu u vašem cilju mršavljenja.

Ispijanje: Dodajte 1-2 kapljice ulja od mirođije u čašu vode i pijte pre obroka kako biste sprečili prejedanje.

Nanesite lokalno: Nanesite kapljicu ulja na svaki dlan kako biste se oslobodili želje za slatkišima.

Ulje od eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptusa

Eukaliptus je sjajan za podizanje energije i smanjivanje stresa. Stres i uznemirenostsu povezani sa prejedanjem, tako da kada ste pod stresom, obratite pažnju na eukaliptus.

Udisanje: Napravite nekoliko dubokih udisaja ulja eukaliptusa direktno iz flaše kako biste osetili mir i relaksaciju.

Nanesite ga posle tuširanja: Ujutru nanesite nekoliko kapljica ulja eukaliptusa na vašu kožu, nakon što ste se istuširali. Udišite duboko i osećajte se osveženi i spremni da dočekate dan.

Ulje od maslina

Eterično ulje masline

Ovo ulje je iz drveta u Somaliji, Afrika i sjajno je sredstvo za smanjivanje nemira i za podizanja raspoloženja.

Ulje može da pomogne u varenju kroz ubrzavanje brzine kod koje se odvajaju žučni i želudačni sokovi. Ovo može da pomogne u gubitku težine, utičići i na metabolizam.

Udisanje: Ako osetite da ste gladni, npravite nekoliko dubokih udisaja iz flaše.

U difuzeru: Dodavanje nekoliko kapljica ovog ulja može da vam pomogne da umirite um nakon stresnog dana, što može da vam pomogne da se izborite sa glađu.

Jasmin

Eterično ulje jasmina

Istraživanje pokazuje da je miris jasmina umirujuć koliko i valijum! Istraživanja takođe dokazuju da ulje jasmina može da pomogne kod depresije i da poboljša raspoloženje. Ako pokušavate da kontolišete apetit, ovo ulje može da vam pomogne da ostanete jaki.

Udisanje: Udišite ulje jasmina pre obroka kako biste sprečili prejedanje. Takođe, možete da stavite nekoliko kapljica ulja na maramicu za nos i da je stavljate ispod nosa nekoliko puta tokom dana.

U difuzeru: Pokušajte da dodate 2-3 kapljice ulja jasmina i 4-5 kapljica ulja grejpfruta u vaš difuzer. Ova aroma će vas naterati da poboljšate vaše raspoloženje.

Eterično ulje od narandže

Eterično ulje pomorandže

Ulje pomorandže može da pomogne da ograničite apetit i sadrži vitamin C. Istraživanje Japanskog Mej Univerziteta je pokazalo da ulje pomorandže pomaže ljudima da smanje dozu antidepresivnog leka.

Depresija je povezana sa dodavanjem kilograma i debljanjem, ali ulje pomorandže može da vam pomogne da se osećate kao da vas hrana manje iskušava.

Udisanje: Udišite ulje neposredno pre obroka kako biste se napunili pozitivnim mislima.

Ispijanje: Dodajte 1-2 kapljice ulja pomorandže u čašu vode i popijte je pre obroka.

Eterično ulje od ruzmarina

Eterično ulje ruzmarina

Eterično ulje ruzmarina je jako, moćno ulje, koje pored aromatizacije ima i mnogo veću primenu. Dokazano je da ruzmarin smanjuje hormon stresa kortizol što može da vam pomogne da držite vašu težinu pod kontrolom.

Udisanje: Rano ujutru u kombinaciji sa uljem od grejpfruta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest