Koristi od trešanja

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Trešnje su veoma korisne

Leto je godišnje doba kada možete da oprostite sa viškom kilograma zahvaljujući trešnjama. Zamenjujte deserte od testa, krofnice, kiflice sa marmeladom i debele palačnike trešnjama i rezultat neće izostati.

Trešnje su veoma korisne za zdravlje zahvaljujući svom sastavu - voda, belančevine, ugljeni hidrati, nezasićene masti i organske kiseline, dijetalna vlakna.

Pored toga trešnje sadrže mnogo vitamina - A, B1, B2, C, E, PP, kao i važne mikroelemente, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor.

Kaloričnost trešanja je veoma niska - jedva pedeset i dve kalorije na sto grama voća. Potrebno je da konzumirate trešnje ako patite od gastritisa sa povećanom stomačnom kiselinom.

Trešnje su takođe korisne kod bolesti zglobova, kod artritisa, gihta i reumatizma. Kod problema sa želucom i varenjem, kao i kod hipertonije trešnje su nezamenjive.

Trešnje daruju osećajem sitosti bez suvišnih kalorija. One poboljšavaju metaboličke procese u organizmu, stimulišu rad jetre i bubrega.

Pored toga, trešnje imaju analgetski efekat, jačaju krvne sudove i kapilare, smanuju zgrušnjavanje krvi i čuvaju od formiranja tromba.

Trešnje imaju svojstvo da pomažu u izbacivanju lošeg holesterola iz orgnizma. One pomažu kod nervoze i pokazuju stimulirajući i tonizirajući efekat.

Topli kompot od trešanja pomaže kod kašlja. Kod dijabetesa trešnje se ne preporučuju. Da se ne bi naduo vaš stomak, nemojte se prejedati trešnjama.

Uz širok spektar zdravstvenih koristi, trešnje se često zanemaruju. Nezavisno od toda da li je reč i nesanici, bolovima u zglobovima ili visceralnim mastima, trešnje mogu biti tačno ono što vam treba, da biste se osećali zdravije, aktivni i lepi.

Evo još dokazanih koristi trešanja!

Trešnje se bore sa masnim naslagama na stomaku

Koristi za zdravlje od trešanja

Istraživači su otkrili da trešnje mogu efikasno da upravljaju težinom životinja samnjujući masti u stomaku. U proučaanjima naučnika, pacovi koji su dobijali prašak od trešnje, kombinovan sa visokomasnom dijetom, nisu nagomilali toliko masti koliko oni koji nisu dobijali trešnje. Njihova krv takođe je pokazivala mnogo niže nivoe određenih markera, povezanih sa bolestima srca i dijabetesom. Uz to, pacovi koji su uzimali trešnje u prahu imali su niži holesterol.

Trešnje su pune antioksidanasa

Antioksidansi i protivupalna jedinjenja, sadržana u trešnjama usporavaju proces starenje i štite od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak, Alzheimerova bolest, dijabetes i gojaznost.

Trešnje smanjuju šansu za razvoj gihta

Ukoliko ste nekada osećali oštar bol napada gihta (i naduveni prsti), ne želite da se to iskustvo ponovi. Za one koji pate od gihta trešnje kogu da budu novo rešenje. Istraživanje objavljeno 2012. godine u časopisu Arthritis & Rheumatism, ustanovilo je da pacijenti sa gihtom koji konzumiraju trešnje više od dva dana, imaju 35% niži rizik pojave znakovagihta od onih koji nisu konzumirali trešnje. Uz to, rizik od nastajanja oštrog gihta je smanjen za 75% kada se unos trešanja kombinuje sa alopurinolom (lek protiv gihta).

Učesnici istraživanja su konzumirali oko 10-12 trešnja tri puta dnevno.

Trešnje se bore protiv bolova u mišićima nakon treninga

Korisni napici od trešanja

Ako imate bol u mišićima nakon fitnesa, trešnje pomažu kod ublažavanja vaših simptoma. Proučavanja pokazuju da tređnje mogu značajno da smanje upalu i bol u mišićima.

Trešnje su prirodno sredstvp za lečenje osteoartritisa

Ako ne možete da se otarasite bola i diskomforta, prouzrokovanih nadutim zglobovima, probajte sa trešnjama, nezavisno od toga da li jedete voće ili pravite sok. U proučavanju 20 žena uzrasta između 40 i 70 godina, koje pate od osteoartritisa, istraživači su otkrili da sok od višnje koji se konzumira dva puta dnevno, je u stanju značajno da smanji upalu.

Trešnje smanjuju rizik od moždanog udara

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da trešnje imaju korisna svojstva za zdravlje kardiovaskularnog sistema, što je u istom rangu sa nekim lekovima. Istraživači smatraju da antocianini (pigmenti koji trešnjama daju crvenu boju) mogu da aktiviraju PPAR u tkivima tela, koja reguliču nivoe masti i glukoze, što smanjuje faktore rizika za visok holesterol, krvni pritisak i dijabetes.

Trešnje vam pomažu da zaspite

Problem sa snom je izuzetno često sreće u današnje vreme, nezavisno od toga da li dolazi od nebalansiranih hormona, preteranog stresa, prenatrpan um ili nezdrave navike i trešnje mogu da vam pomognu. U jednom istraživanju učesnici su popili 30 ml soka od višnje i 30 minuta nakon buđenja i 30 minuta pre večere, povećavajući unos egzogenog melatonina za 85mcg na dan. Rezultati ovog eksperimenta pokazuju da se oni raduju dubokom snu.

Trešnje nisu samo ukusne, već i zdravo voće koje predstavlja veoma važan resurs za dobro stanje vašeg tela. U većem delu trešnje imaju veoma važnu ulogu u detoksikaciji organizma, tako što u isto vreme imaju i jak depurativni efekat. Preporučujemo koristi od trešanja onima koji pate od reumatizma, zatvora i gihta, ali one su veoma korisne i za one koji pate od kamenja u žuči ili kamenja u bubrezima.

Čizkejk sa trešnjama

Trešnje u svom sastvau imaju materiji koje ih pretvaraju u veoma važne prirodne lekove koji su pravi borci u borbi sa bolestima, pričinjenih trenutnim stresom.

Kao što ste se verovatno i sami uverili, trešnje imaju mnogo zdravstvenih koristi. Vredi da redovno jedete trešnje, ali i sa merom. Uživajte u desertima bez glutena, piti sa trešnjama, keksićima od maslaca, čizkejku bez pečenja, tortama sa trešnjama i kolačima sa trešnjama. A za ljubitelje lenjih recepata preporučujemo smuti sa trešnjama.

Naravno, ne zaboravite da ne preterujete sa trešnjama, posebno kada ih dugo niste jeli i one su u svežem stanju. U velikim količinama trešnje mogu da izazovu nadutost stomaka, dijareju, krčanje creva. Pre konzumacije obavezno dobro operite trešnje, zato što one mogu da sadrže pesticide.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest