bonapeti.rs»Članci»PR Objave»Pirinač - različite vrste, različita priprema

Pirinač - različite vrste, različita priprema

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
1291
Pirinač - različite vrste, različita priprema

Beli ili braon, integralni, blanširan, kratkog ili dugog zena... Basmati, sa glutenom, himalajski, desertni... I još, i još - iz Azije, Afrike, Evrope. Pirinač toliko dugo postoji i ima toliko varijanti i razlčitosti, da nema dovoljno vremena da čovek sve navede, pročita i zapamti.

Zato, evo kratke selekcije nekih vrsta pirinča koje morate porobati:

Pirinač Baldo

Pirinač Baldo, iako je malo poznat, brzo postaje poznat zbog svoje raznovrste primene u kuhinji. On je izuzetno ukusan i izgleda neverovatno nakon svakog načina pripreme. Ova vrsta italijanskog pirinča se ne preporučuje samo za rižoto, nego i za druge razne vrste predjela i hrane, koja se priprema u rerni. Kao i druge vrste kristalnog pirinča i ovaj se može koristiti u salatama.

Njegova zrna su velika i poluprovidna, bogata su skrobom i imaju veliki kapacitet da apsorbuju tečnost, što je savršen kvaliet pirinča.

Pirinač Baldo je najbolje da se kuva u odnosu sa vodom 1:3, 5. Nakon što se skuva treba da stoji 5-10 minuta da upije miris drugih sastojaka.

Možete ga čuvati pod vakumom ili u staklenoj ili plastičnoj posudi, zato što je podložan vlazi.

I imajte u vidu da osim tečnosti, pirinač apsorbuje i mirise, kao i mirise svih namirnica u frižideru.

Pirinač Arborio

Pirinač Arborio je pirinač manjeg zrna koji nosi ime po gradu Arborio u Italiji odakle potiče. On ima neverovatnu kremastu teksturu, koja ga čini izuzetno odgovarajućim za rižoto i paelju. Ali ukus mu je izazovan i apetitan, pa se može servirati i samostalno. Naravno, on je deo i mnogih drugih jela kao što je sutlijaš na primer.

Pirinač - različite vrste, različita priprema

Za optimalan ukus ima specijalni odnos pirinča i vode što je srednje oko 1:2, 5. Na dve porcije na primer je dovoljno pola polje pirinča i jedna polja vode, začinjeni sa jednom kašičicom maslaca i pola kašičice soli. Za četiri porcije odnos je čaša pirinča na dve čaše vode, 2 kašičice maslaca i jedna soli.

Za 6 porcija će vam biri potrebna čaša i po pirinča i tri čaše vode, supena kašika maslaca i pola kašike soli.

Da biste dostigli idealna ukus, pirinač Arborio treba da ostavite oko 15-20 minuta na vatri dok ne upije vodu.

Pirinač Karolina

Pirinač Karolina ima poluokrugla i duguljasta zrna. On ima žut sjaj, ali postaje beo prilikom kuvanja i ima izuzetno svojstvo da upija masnoću. To gač ini odgovarajućimza pripremu jela iz rerne, a takođe i sarmica. Ovu vrstu pirinča vole mnogi majatori kuvanja i zbog neverovatnog kvaliteta da se ne slepljuje. Zbog toga je idealan za toping i salate.

Pirinač Karolina nema potrebe da se potapa, samo je pranje dovoljno. Kuva se ne više od 10 minuta, a odnos vode treba da bude jedna šolja pirinča na dve šolje vode. Od je odgovarajuć kao prilog uz jela.

Da biste pripremili četiri porcije, treba da koristite 400 g pirinča, 1 litar vode ili bujon, zajedno sa malo soli. Stavite vodu ili bujon, dodajte pirinač sa solju. Ostavite da vri na tihoj vatri dok se tečnost ne upije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest