Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»5 umirujućih čajeva koji se bore protiv simptoma prehlade i gripa

5 umirujućih čajeva koji se bore protiv simptoma prehlade i gripa

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
čaj protiv prehlade i gripa

Kada se osetite umorno, ne prestajeti da kijate, kašljete i boli vas sve od prehlade ili gripa, sve što želite je da legnete u svoj mekani krevet i zavučete se pod topli pokrivač.

Divan domaći lek u takvim trenucima nesumnjivo je šolja opuštajućeg i vrućeg čaja. Dokazano je da ovaj omiljeni napitak pomaže kod prehlade i gripa. Čaj umiruje grlo i uklanja prepreke koje prouzrokuju otežano disanje. Ako dodate nekoliko kašičica meda, dobićete prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja. Iscedite jedan limun i dobićete veliku dozu vitamina C, koji može smanjiti trajanje prehlade.

Evo pet umirujućih čajeva koji ublažavaju simptome prehlade i gripa:

1. Nana

Samo nekoliko gutljaja čaja od nane može vam pomoći da se osećate bolje. Mentol u lišću biljke deluje blago anestetički na grlo i suzbija kašalj (zbog čega je nana čest sastojak mnogih sirupa za kašalj). Pored toga, nana ima značajno antimikrobno i antivirusno delovanje.

2. Kamilica

čaj od kamilice pomaže kod prehlada

Lekovita biljka deluje protivupalno i bogata je flavonoidima koji deluju umirujuće. Čaj od kamilice deluje opuštajuće i podstiče bolji san, a kao što znamo, pravilan san je od velike važnosti za brzi oporavak od prehlade i gripa.

3. Ehinaceja

Ehinaceja je biljka poreklom iz Severne Amerike koju su lokalna plemena koristila i koriste kao tradicionalni lek. Moćan je imunostimulans. Studije pokazuju da uzimanje ehinaceje kao suplementa može smanjiti rizik od prehlade do 58% i može smanjiti trajanje prehlade za više od jednog dana. Konzumacija ehinaceje u obliku čaja idealan je i ukusan način da zaštitite svoje telo od prehlade.

4. Đumbir

Čaj od đumbira pomaže kod gripa

Čaj od đumbira omiljen je kod pevača za smirivanje grla - bioaktivni sastojci u njemu deluju protivupalno i potiskuju mikroorganizme koji mogu dovesti do infekcije. Ako prehladu prati uznemirenje želuca, đumbir smanjuje mučninu i bol u stomaku. Jedan je od najkorisnijih čajeva za prehladu i grip.

5. Crna zova

Kao i drugo sitno, tamno voće, i zova je bogata antioksidantima koji poboljšavaju zdravlje i sadrži mnogo polifenola. Studije sa sirupima i ekstraktima zove pokazale su da oni mogu smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade i gripa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest