Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Neočekivani razlozi zbog kojih stalno osećate žeđ

Neočekivani razlozi zbog kojih stalno osećate žeđ

HrisiHrisi
Početnik
40
ispijanje vode kod stalne žeđi

Kada osetite potrebu da popijete tonu vode, to je obično zato što niste uzeli potrebnu količinu tokom dana. Ako naporno vežbate u teretani ili provodite više vremena na jakom suncu, treba da dopunite vodu koju ste izgubili u obliku znoja. U suprotnom, možete dehidrirati. Ali šta ako vam nikad nije dovoljno vode? Šta bi mogao biti razlog?

1. Dijabetes - Obe vrste dijabetesa, tip 1 i tip 2, mogu povećati rizik od dehidracije, posebno ako još uvek niste shvatili da imate takav problem. Kada je nivo šećera u krvi previsok, telo vrši pritisak na bubrege i zbog čega češće mokrite. Ovo poslednje takođe može biti uzrok prekomerne žeđi. Ako imate ove simptome, obratite se lekaru i zatražite test šećera u krvi.

2. Suva usta - poznata i kao kserostomija, koja se često meša sa prekomernom žeđi. Ovo je neobična pojava suvih usta, kojoj je uzrok to da vaše žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke. To sa svoje strane može dovesti do drugih problema kao što su loš zadah, gusta pljuvačka i problemi sa žvakanjem. Uzrok ove suvoće može biti stres i anksioznost, pušenje ili samo starost.

3. Menstruacija - takođe može biti uzrok jake žeđi. Nivoi estrogena i progesterona mogu uticati na količinu unosa tečnosti. Kada se ovome doda gubitak krvi, žeđ se još više povećava.

4. Problemi sa štitnom žlezdom - kada proizvodi premalo ili previše hormona, žlezda može da stimuliše različite simptome, kao što su anksioznost, suva usta, bolan ciklus. Svi oni mogu doprineti stalnom osećaju žeđi.

jaka žeđ

5. Hronični stres - može prouzrokovati nizak pritisak i problem sa funkcionisanjem nadbubrežnih žlezda. To može dovesti do depresije, vrtoglavice, anksioznosti, a takođe i žeđi. Ovo je način na koji telo pokušava da doda više vode u pokušaju da podigne pritisak.

6. Diuretička hrana - proizvodi sa ovim efektom mogu vas neprestano činiti žednim, jer vas tjeraju na povećano mokrenje. To su namirnice poput limuna, dinje, celera, špargli, peršuna, cvekle i đumbira.

7. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata - Kod njih je žeđ normalna, jer zahtevaju konzumaciju manje ugljenih hidrata, a oni zadržavaju više vode nego masti i proteini.

8. Trudnoća - žeđ je još jedan simptom po kojem možete znati da očekujete dete. Na dnevnom redu je i često mokrenje, koje takođe izaziva želju za konzumiranjem tečnosti, a posebno vode.

9. Prekomerni gubitak krvi - ako iz jednog ili drugog razloga imate intenzivno krvarenje, to može povećati žeđ u želji tela da nadoknadi izgubljenu količinu tečnosti. Naravno, kod takvog problema treba odmah da se obratite lekaru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest