bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?

Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
153819
semenke bundeve

Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete.

Semenke bundeve sadrže do 52 posto ulja i do 30 posto proteina. Sadrže 22-41% masnih ulja, smolastih supstanci, organskih kiselina. Zbog toga su semenke korisne za decu, adolescente, starije osobe, kojima su potrebni visokokvalitetni proteini i energetske supstance.

Semenke bundeve jedan su od najboljih izvora cinka. Semenke bundeve su jedna od najređih namirnica u prirodi, koje sadrže najveću količinu Omega-6, a u isto vreme kao i neke druge vrste semena i voća, ne sadrži holesterol.

Cink je posebno potreban ljudskom telu u različitim uzrastima: u adolescenciji, kada tinejdžer ima akne, pojavljuje se seboreja, masna perut u kosi; kod starijih ljudi sa bolestima poput prostatitisa. Studije pokazuju da je za sprečavanje bolesti dovoljno pojesti najmanje 20 semenki ujutru i popodne pre obroka.

koristi od semenki bundeve

Semenke bundeve sadrže ogromnu količinu arginina. Ulazeći u telo, ova aminokiselina se pretvara u azotni oksid, koji je odgovoran za širenje arterija i krvnih sudova, poboljšavajući njihovu cirkulaciju. Semenke su takođe efikasne protiv crva i parazita.

Klice bundeve sadrže cink koji normalizuje rad mozga, poboljšava pamćenje, smanjuje umor i razdražljivost i normalizuje san. Dovoljna je količina 20 oljuštenih semenki bundeve dnevno. Semenke bundeve pomažu mršavim ljudima da se ugoje i korisne su kod suvog kašlja, plućnih krvarenja, visoke temperature, čira na želucu i oboljenja urinarnog trakta.

Semenke bundeve, zbog supstanci koje sadrže, stimulišu jetru. A pečene semenke bundeve, zbog svog dobrog ukusa, postale su delikates.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest