bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne prelepog domaćeg hleba

Tajne prelepog domaćeg hleba

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2212
Domaći hleb

Ideal o kućnoj atmosferi povezan je sa mirisom i ukusom aromatičnog hleba - mekog iznutra i sa zavodljivim hrskavom, prepečenom koricom. Kako napraviti hleb kod kuće?

Stare bake kažu da je tajna ukusnog domaćeg hleba u mešenju. Testo treba sto puta udariti o sto da bi imali vazdušast hleb koji danima ostaje mekan. Majstorstvo se ne nasleđuje, stvar je ličnih sposobnosti, ali ipak postoje pravila čije će poštovanje dovesti do odličnog rezultata. Evo najvažnijih.

Potrebne namirnice za ukusni domaći hleb

Izbor brašna je prvi važan korak u pripremi hleba. Odgovarajuće brašno je suvo i mekano na dodir. Koristi se fino brašno u kome se nalazi samo unutrašnji deo zrna. Pored toga, mora se prosejati neposredno pre pripreme hleba i mešenja.

Proizvod koji odaberete stvar je ličnih preferencija. Pored pšeničnog, brašno može biti i od ječma, raži, ovsa, soje, kukuruza, spelte ili kinoe.

Važna komponenta je kvasac koji se upotrebljava. Kvalitetan kvasac čini hleb mekanim i naraslim. Sveži kvasac se ne lepi, već se mrvi između prstiju. Rastvara se u toploj vodi ili mleku.

Najčešći recept sastoji se od brašna, vode, kvasca i soli. Bilo koji drugi sastojak stvar je ličnog izbora.

Da bi vekna hleba bila ukusna, mora se poštovati pravilo začina i semenki koje se koriste i za posipanje odozgo i prilikom mešenja.

Dodatak otopljenog maslaca čini odozgo koru mekom. Med i šećer kao glazure pogodni su za slatki hleb. Maslinovo ulje ostavlja specifičnu prijatnu aromu. Da bi kora bila hrskava, gotov proizvod ne treba prekrivati krpom.

Rezovi na hlebu pre pečenja prave se samo pod uglom, jer normalni rezovi (pod uglom od 90 stepeni) sprečavaju hleb da se digne i kvare mu oblik.

Tajne pečenja domaćeg hleba

Pečenje hleba je završna faza, nakon koje vam ostaje samo da uživate u svežem hlebu. Ovaj proces takođe ima svoje tajne. Na dno rerne dobro je staviti praznu posudu sa uključivanjem rerne. Kada temperatura postane odgovarajuća, sam hleb se postavlja na rešetku, a pleh ispod njega puni vodom.

Da bi hleb narastao, voda u šerpi se mora dopunjavati svakih 15 minuta. Za hrskavu koru, izvadite posudu sa vodom iz rerne pre kraja pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest