bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnog šarana

Tajna ukusnog šarana

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Tajna ukusnog šarana

Šarana obično povezujemo sa trpezom za Nikoljdan. Ali nije obavezno da se ova riba sprema za praznik ovog sveca. Ona može da bude ukusno glavno jelo ili meze za svaki drugi dan godine.

Nažalost, mnogi je izbegavaju, jer ne znaju kako da je spreme ili šarana smatraju ribom koja zahteva previše posebne nege ili pak masnom ribom. To i jeste, i nije tako.Ima nekih pspbenosti koje mogu da pomognu u pripremi savršenog šarana u najrazličitijim varijacijama.

Priprema šarana

Priprema pre pravog kuvanja šarana je ponekad važnija. I u ovom slučaju je tako. Da biste na trpezi imali ukisnog šarana, treba da nabacite što je moguće svežiju ribu, dobijenu iz čistog ribnjaka. Najbolje je da raspolažete sopstvenim ulovom ili ribom kupljenom od proizvođača, ali da je upravo izvađenja iz vode. Što je šaran svežiji, manje će se osećati, a njegovo meso biće krhkije i sveže.

Obavezno veoma dobro očistite ribu. Zanimljiv detalj koji treba da uzmete u vid prilikom čišćenja je uklanjanje tzv. sedefnog dugmenceta. To je jedna mala kost, koja se nalazi između glave šarana i njegovog tela od leđa. Ako ga ne uklonite još za vreme čišćenja, ono pušta neprijatnu gorčinu i može vaše jelo učiniti da bude užasnog ukusa, čak i da ste ispoštovali sve ostale kulinarske savete za kuvanje ribe.

Možda ne znate, ali neke vrste šarana su bez krljušti ili pak sa veom amalo krljušti po svom telu. Ako vam dopadne takva vrsta, uštedećete ukljnjanje krljušti i imaćete krhku i ukusnu kožu.

Kako se kuva šaran?

Šaran iz rerne sa krompirom

Ovo je jedna od riba koje mogu da budu skuvane na najruzličitije načine, a sve varijante su podjednao ukusne. možete da birate između prženog šarana, punjenog šarana u rerni, pečenog šarana, šarana na roštiju, riblje čorbe, plakije sa šaranom, šarana u testu, domaće spremljene riblje konzerve i šta još sve ne. Mi ćemo se zaustaviti na tradicionalnijim varijantama.

Nezavisno od toga kako birate da spremite vašeg šarana, savetujemo vam da izaberete veće po veličini. on može da se iseče na sočne komade za prženje, kao i da stane više punjenja, ako ćete ih puniti. Osim toga, kod većih šarana lakše se vide i uklanjaju kosti za vreme jela, tako da možete da uživate u njegovom ukusu i mesu, a ne da se fokusirate samo na čišćenje koščica.

Izbor pravih začina za šarana

Punjeni šaran u rerni kog najčešće jedemo za Nikoljdan je apsolutna klasika. Da bi bilo najapetitnije moguće i ukusno ovo riblje jelo, postoje neki začini koji se toplo preporučuju. To je selen, majčina dušica, peršun, mirođija, biber, naravno - so.

Nije obavezno da stavljate sve nabrojana aromatične začine. Možete da izaberete jedan ili nekoliko - po vašem ukusu. Međutim, ovi začini za ribu daju veoma prijatan i svež "zeeni" ukus ribi i punjenju. upravo je punjenje jedna od najvažnijih stavri za ukusnog punjenog šarana. Savetujemo vam da se ne ograničavate samo na luk, pirinač i začine tokom njegove pripreme.

U tradicionalni pirinač sa pečurkama dodajte i orahe - oni su neverovatno ukusni u ovoj kombinaciji. Ako volite ekstravagantnije ukuse, takođe možete da stavite suvo grožđe ili sitno iseckane urme bez koštice. Tokom pečenja ribe ne zaboravite da dodate vodu po potrebi, da se ne bi previše isušilo. Vodu možete zameniti pivom ili vinom - tako ćete imati još zasićeniju i apetitniju aromu.

Prženi šaran

U slučaju da izaberete da pripremite šarana na roštilju, obavezno ga prethodno marinirajte. Limunov sok, soja sos, izobilje začina, uključujući već nabrojane, čisto maslinovo ulje - ovo su sastojci jedne tradicionalne i ukusne marinade. Ako pak odlučite da pržite, prethodbno nabrašnite komadiće šarana - najbolje u kukuruzno brašno.

Na kraju - ne zaboravite da dodate kriškice limuna u vašeg spremljenog šarana.

Bon Apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest