bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo?

Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo?

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
101951
Kuvani kukuruz - zašto da ga jedemo

Kukuruz je jedna od najhranljivijih žitarica. Sirovo zrno sadrži skoro 12% proteina, oko 6% masti i 65-70% ugljnih hidrata. Ovaj sastav prouzrokuje mnogo pitanja među privrženocima pravilne ishrane.

I glavno je kako je kukuruz koristan za figuru i da li može da našteti.

Približava se sezona kuvanog kukuruza. Ali da li je vredno da ga jedete, ukoliko se pridržavate pravila tankog struka. Da li smemo da jedemo kukuruz i da li je on dijetalni proizvod - odgovor na ovo i druga pitanja nalazi se u članku.

Poslednja proučavanja brojnih dijetologa ukazuju da je kukuruz čak koristan za mršavljenje i može značajno da doprinese značajnom smanjivanju suvišne težine.

Odmah napominjemo da kalorijski sadržaj ovog proizvoda, slično mnogim drugim, zavisi ne samo od sorte, već i od metoda pripreme. I tako - 100 g kukuruza sadrži:

- sirovi kukuruz - 86 kcal;

- kukuruz u kokicama bez maslaca - 325 kcal;

- prženi kukuruz/kukuruz na roštilju - 441 kcal;

- kuvani kukuruz - 123 kcal;

- kukuruz u mikrotalasnoj / na pari - 131 kcal;

- kukuruz u konzervi - 119 kcal.

Kao što možete da vidite, postoje načini da pripremite kukuruz koji će vam omogućiti da ućivate u svom omiljenom proizvodu, ako želite dobro da izgeldate u kupaćem kostimu.

Još koristi od konzumacije kuvanog kukuruza

Kuvani kukuruz

- Kukuruz ima pozitivan efekat na metabolizam, sprečavajući procese fermentacije i truljenja u crevima;

- Proizvod sadrži mnogo hranljivih materija i ne šteti zdravlju uprkos visokom sadržaju skroba;

- Kukuruz sadrži mnogo vlakana koje organizam ne apsorbuje.

Cela vlakna prelaze kroz digestivni trakt, upijajući svu hranu "smeće" i izvodeći je iz tela. Vlakna su takođe odlična sredina za korisnu crevnu bakterijsku floru. Vlakna pročišćuju organizam od deoksidisane hrane, toksina;

- Kuvani ili dinstani kukuruz je odličan izvor dva moćna antioksidansa - lutein i zeaksantin. Oni čuvaju telesne ćelije od mutacija;

- Protivna opšteprihvaćenom mišljenju, kukuruz nije modifikovan. Takav proces se pojavljuje samo kod onih sorta koje se šalju za preradu maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest