bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Rib eye steak - najsočniji od svih stejkova

Rib eye steak - najsočniji od svih stejkova

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
1265
Rib eye stek - najsočniji od svih stekova

Aromatičan i bogat ukusom - Rib eye steak je najkrhkiji i najsočniji od svih vrsta stejkova. On se smatrao unikatnim zbog svoje mermerne boje i posebnog mesta sa kojeg je isečen - tačno iznad rebara.

Rib eye steak je od goveđeg mesa, visokog kvaliteta, obično proizvedenog od teladi, uzgajanih u SAD-u. Zato je i njegova cena dosta viša od one koju smo navikli da plaćamo za ostale vrste stejkova. Međutim, postoje i balkanske varijante rib eye steak-a od goveda koja su uzgajani na pašnjacima balkanskih planina.

Supermarketi i mesare, kao i trgovci na internetu tokom cele godine nude svež ili zamrznut rib eye steak.

Kako da izaberete najbolji rib eye steak?

Izbor rib eye steka

Neosporno je da je goveđi stejk najkhkiji i najukusniji kada je trup životinje odstajao u kontrolisanim uslovima. Tri nedelje, 21 dan je prihvatljiv minimum, ali tehnologije koje se razvijaju produžile su ga na više od 30 dana. Starenje mesa u pećinama, napravljenim od blokova himalajske soli, koja štiti od neželjenog uticaja bakterija, omogućava da se vreme starenje produži. U svim uslovima, kada kupujete rib eye steak, potražite informaciju o vremenu starenje na etiketi i očekujte da platite više za starije stejkove.

Najbolje goveđe meso će imati karkaterističnu tamnocrvenu boju, što će značiti da je meso verovatnije ostarelo kako treba. Govedina, koja je bleda i rozikasta, obično je previše mlado neodležalo meso. Ona obično neće imati nikakav ukus.

Masnoća stejka treba da bude čvrsta i kremasto-bela, a ne žute boje. Najbolji stejkovi obično imaju krajeve masnoće, koje mu daju dodatnu sočnost i ukus. Rib eye stejkovi bez mermerne boje po mesu definitivno treba da se izbegavaju, zato što će vas razočarati.

Kada je moguće birajte stejkove koji su ravnomerno debelo ili tanko isečeni, što će kuvanje i konzumiranje učiniti dosta prijatnijim.

Čuvanje rib eye steak-a

Sveži stejk može da se čuva u frižideru samo nekoliko dana. On može da bude kupljen zamrznut, ali i da bude zamrznut kod kuće. U tom slučaju možete da ga čuvate mesec ili više, ali u svakom slučaju sporo ga odmrzavajte, idealno bi bilo u frižideru jednu noć.

Kuvanje rib eye steak-a

Rib eye stek

Većina uputstava pakovanih stejkova sadrži informaciju o preterano dugom kuvanju. Pod uslovom da je on na sobnoj temperturi i debljine oko 2 cm, a tiganj pravilno zagrejan, dve ili tri minute sa svake strane, trebalo bi da daju odlične rezultate.

Često se preporučuje da stejk bude posut maslinovim uljem ili drugom masnoćom, pre nego što se kuva, jer to često dovodi do neželjenog dima. Ako koristite težak tiganj koji se ne lepi, bila bi bolja opcija od običnog tiganja, koji na visokoj temperaturi može da se zalepi za šniclu. Obično se začinjavanje vrši nakon kuvanja.

Veoma je važno da održavate visoku temeraturu tokom kuvanja rib eye stejka. Preterano niska temeratura pomaže isparavanju tečnosti i to stejk može učiniti samo suvljima i tvrđim. Iz istog razloga izbegavajte da pritiskate šniclu.

Vreme za koje se stejk ostavlja da se odmori nakon kuvanja je isto toliko važno, koliko i samo kuvanje. Ono dozvoljava sosevima, koji su izašli iz mesa za vreme kuvanja da upiju ponovo od njega.

Prema ekspertima za kuvanje mesa stejk treba da se odmara toliko dugo koliko je bio pripreman.

Na kraju krajeva, samo pažljivo istraživanje vaših sopstvenih tehnika za vreme kuvanja mogu da vas nauče šta je najbolje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest