bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?

Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
1276
Grožđe, jabuke, kruške, kako da odaberemo najbolje

Grožđe, jabuke, kruške, kupus, bundeva, brokoli... Jesenje voće i povrće preliva se sa tezgi, ali da li znamo kako da izaberemo najbolje od njih. Tako da kada se vratimo kući ne budemo razočarani što je skoro ugljilo ili nije posebno ukusno.

Evo nekoliko saveta pomoću kojih možemo ovo da izbegnemo.

Grožđe

Sezona ovog sočnog, slatkog voća, bogatog vlaknima je na svom vrhuncu. Da biste izabrali najlepši grozd, najpre se uverite da je svež - tj. sa zelenom, a ne suvom drškom. Ovo je dokaz da je grožđe skoro ubrano. Drugi važan element jeste kožica - ovaj mali beli omotač oko zrnaca. Nju sam plod stvara kako bi se sačuvao od lošeg vremena. Na nju takođe treba da se obrati pažnja za vreme kupovine, zato što je indikator da li je grožđe bilo oštećeno.

Jabuka i kruška

Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?

Gala, Greni Smit, zlatna, roze, žuta... Bez obzira na to koliko vrsta jabuka ima, ona mora da bude tvrda, što je znak da je sveža, kao i da bude sa glatkom korom. Preferiraju se jabuke, koje su visoko uzgajane i one koje su slađe. Što se tiče kruške, kora treba da bude "dovoljno čvrsta" u trenutku kupovine, ali i mekana blizu drške. Za razliku od jabuke, jedna sazrela kruška se poznaje po aromi koja je manje ili više zasićena.

Vrganj

Ova velika pečurka je neobično društvo jesenjih jela. Ona treba da bude čvrsta od "od glave do pete", da ne bi bila puna crva. Treba da se uverite da na "kapici" nema mahovine, zato što to značii da je dosta stara. Pored toga imajte u vidu da su mali vrganji najukusniji.

Karfiol

Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?

Svojim izdašnim mesom i laganim ukusom idealan je za trpezu tokom jeseni i zime. Ostaje samo da ga izaberemo, tako da maksimalno iskoristimo njegove kvalitete ukusa. Kako bi bio garantovano svež, karfiol takođe treba da bude i čvrst. Izaberite onaj koji je u potpunosti beo sa stegnutim cvetićima. Gledajte da nije oštećen.

Brokoli

Da biste bili sigurni da kupujete najbolje od ovog povrća, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Brokoli je najlepši kada je čvrst i zelen. Ukoliko je mekan i elastičan, znači nije svež. Kao i kod karfiola, njegovi cvetići treba da budu pritisnuti i stegnuti, kako bi bili toliko lepi da iskušavaju naše nepce.

Bundeve

Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?

Njih je mnogo i svuda tokom ovog godišnjeg doba. Da bismo ugrejali naše večeri njihovom plišanom slatkoćom, treba da odaberemo takvu, čija kora nije oštećena i glatka je, da bismo bili sigurni da je povrće dobro sazrelo. Lepa bundeva je teška, čvrsta i zasićene boje. To pokazuje da je bila dovoljno izložena suncu i da će ukus biti duplo slađi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest