10 namirnica bogatih kalcijumom, koje će poboljšati vaše zdravlje
10 богати на калций храни, които ще подсилят здравето ви
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»10 namirnica bogatih kalcijumom, koje će poboljšati vaše zdravlje

10 namirnica bogatih kalcijumom, koje će poboljšati vaše zdravlje

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
231
izvori kalcijuma

Svi smo se dovoljno nagledali reklama za mleko, koje žele da shvatimo da je kalcijum ključan za jake kosti i sprečavanje osteoporoze. On je takođe neophodan za savijanje mišića, zgrušavanje krvi i odražavanje pravilnog srčanog ritma.

Međutim, mleko nije sasvim najbolji izvor kalcijuma. Pored njega postoji mnogo drugih biljnih izvora kalcijuma. Pogledajte 10 najboljih.

Tofu

Uz prailnu hranu nije vam potrebno mnogo truda, kako biste nabavili preporučujući dnevni unos od 1000 mg kalcijuma. Jedna kockica tofu sira sadrži 1624 mg kalcijuma. Dodajte ga u smutije, pržena ili mućena jaja.

Smokve

Suve smokve su zdrava varijanta u kojoj ima 241 mg kalcijuma na 150 g, kao i zdrava doza magnezijuma i gvožđa.

Artičoka

artičoka je bogata kalcijumom

Potrebna vam je samo jedna velika artičoka kako biste obezbedili 71 mg kalcijuma. I ukoliko je koristite za pripremu kremastog umaka za svoje prijatelje, izvući ćete još više koristi. Pretvorićete se u svima omiljenu domaćicu.

Crni pasulj

Sa toliko mnogo prednosti crni pasulj uvek će biti na vašem spisku obavezne hrane za dan. 60 g crnog pasulja sadrži 294 mg kalcijuma, kao i 29 g vlakana i 39 g proteina.

Amarant

Seme amaranta nije prosto bogato proteinom i vitaminima, ono takođe sadrži 116 mg kalcijuma u 190 g, što ga čini mnogo zdravijim načinom da obezbedite ugljene hidrate.

Kelj

kelj je bogat kalcijumom

Svako jutro dodavajte 67 g kelja u aparat za ceđenje sokova. Na taj način automatski ćete uneti 101 mg kalcijuma. Dodajte i vitamin C kroz limunov sok kako biste optimizovali apsorpciju kalcijuma.

Brokoli

Svi misle da ništa ne može da zameni mleko što se tiče kalcijuma, ali da li ste razmišljali o brokoliju? Ovo povrće sadrži približno 300 mg u jednom cvetu - tačno toliko koliko ima u 240 ml mleka.

Bademi

Bademi su jedan od najboljih izvora kalcijuma. Samo u 140 g badema ima 378 mg kalcijuma. Ovakvom užinom ojačaćete telo, tako što ćete u isto vreme obezbediti i 30 g proteina.

Čia semenke

Čia semenke su male, ali moćne. U 80 g čija semenki ima 631 mg kalcijuma. Dodajte ih u smutije, puding i dr.

Bok čoj

Sledeći put kada budete spremali azijsku hranu, dodajte malo kupusa bok čoj. U jednoj glavici ima 882 mg kalcijuma, što je teško zanemariti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest