bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tahini od lešnika - koristi i primena

Tahini od lešnika - koristi i primena

Krisi KrasimirovaKrisi Krasimirova
Početnik
331
Tahini od lešnika

Svi govore o tahiniju - posebnu popularnost je dobio tahini od susama koji ima izuzetne koristi za naše zdravlje, pored toga je i ukusan. Međutim, na zadnjem planu ostaju druge vrste tahinija - na primer tahini od lešnika. Šta od predstavlja?

U praksi, ovo su prosto dobro samleveni lešnici po tehnologiji, sličnoj onoj pomoću koje se pravi kikiriki puter. Godinama se on koristi u poslastičarstvu.

Tahini od lešnika daje fantastični nugat ukus svakoj slatkoj đakoniji - kolačima, mafinima ili keksićima. On ima savršen gust ukus orašastih plodova. Od njeg amože da napravite i domaći veganski sladoled, koji po ukusu podseća na italijanski dželato sa ukusom lešnika kojeg svi volimo.

Pasta sa tahinijem od lešnika

Međutim, jedina primena tahinija od lešnika nije samo u poslastičarstvu. S njime možete napraviti i slana jela. Jedno od njih - testenina. Možete napraviti raviole sa tahinijem od lešnika i rikote. S njim možete napraviti i svaku drugu vrstu testenine.

Uz njega idu različite vrste sireva, kao na primer bri, kamamberi, rikota, kao i povrće sa laganijim ukusom, na primer tikvice. Možete da pripremite i testeninu sa pavlakom za kuvanje, tahini i pileće meso. Sa lešnicima možete da ispečete i pile. kao i da dodate tahini od lešnika u gotove sve namaze, sa izuzetkom namaza sa paradajzom.

Nemojte ga zanemarivati, zato što je ovaj proizvod dostupan i jednostavan za pripremu čak i kod kuće. Zdravstvene koristi tahinija od lešnika su takođe zapanjujuće.

Lešnici su zapravo jedno od najkorisnijih orašastih plodova. U njima je sadržana veoma velika količina vitamina E - samo jedna šaka (oko 25 grama) nam daje više od 20 procenata potrebne dnevne doze. Lešnici su bogati manganom, magnezijumom, vitaminom B6 i cinkom.

Tahini od lešnika

Tahini od lešnika ima i mnogo antioksidanasa koji štite ćelije od starenja, raka i bolesti srca. Oni smanjuju nivoe holesterola, kao i upale u našem telu.

Napravite tahini sa korom lešnika, zato što je upravo u njoj sadržano najviše antioksidanasa. Lešnici se brinu i o zdravlju srca, zato što sadrže veoma veliku količinu korisnih masnih kiselina omega-9.

Nedavno proučavanje pak je ustanovilo i protivupalna svojstva lešnika - u njemu postaje jasno da njihova konzumacija direktno smanjuje nivoe nekih markera za upalu u istraživanjima krvi, kao što je na primer C- reaktivni protein.

Niski nivoi ovog pokazatelja pak su direktno povezani sa boljim zdravljem, kao i sa smanjenim rizikom od infarkta, insulta i drugih vaskularnih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest