Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno da čuvamo luk kod kuće

Kako pravilno da čuvamo luk kod kuće

HrisiHrisi
Početnik
40
Luk

Luk je jedan od najpotrebnijih sastojaka u kuhinji. Postoji mnogo vrsta luka. On se nudi u različitim oblicima, veličinama, bojama i svaki od njih ima svoj vlastiti specifičan ukus, doprinoseći unikalnosti određenog jela. Obično ljudi kupuju veću količinu radi zaliha, ali zbog toga što se ne iskoristi odmah, luk postaje mekši, kvari se i često se baca, bez da je čak video kuhinjsku radnu površinu.

Za bi se to izbeglo, da uštedite pare i zajedno sa tim uvek da imate luk pri ruci, nudimo vam da shvatite kako da pravilno čuvamo luk.

Čuvanje luka najbolje se odvija u hladnoj, tamnoj i suvoj sobi sa dobrom ventilacijom. Razlog za to je što ovo povrća ima svojstvo da apsorbuje vlagu veoma brzo. Na previše visokoj temperaturi, on može da počne da truli.

Možete da ga držite u otvorenoj korpici, posudi od bambusa ili mrežičastoj vreći. Nije dobra ideja da čuvamo luk u najlonskim kesicama, pošto će ga one ugušiti i nateraće ga da se brže pokvari. Tama je takođe povezana sa prisustvom vlažnosti u prostoriji - što je taminije, to je bolje.

Ne čuvamo luk u frižideru - ovo može da dodese samo vlagu, a već smo spomenuli da se od nje od brzo kvari. Međutim, ovo ne važi za oguljeni luk, iseckan na trakice ili kockice. Oguljeni luk može da se čuva u frižideru do dve sedmice, a iseckani - 7-10 dana.

Kako pravilno da čuvate šalot luk?

Luk

Šalot je vrsta luka sa mekšim i slađim ukusom. Kako običan luk, tako i on mora da se drži na hladnom, suvom i tamnom mestu, kao što je ostava, ili podrum. Što se tiče posude, preporučuje se ponovo otvorena korpica ili mrežasta vreća, ona može da čuva tako otprilike 30 dana. Šalot može da se drži i u zamrzivaču u periodu do 6 meseci.

Kako da čuvamo luk u njegovim različitim stanjima? Oguljeni luk se čuva u frižideru da se ne bi zarazio nekim bakterijama. Iseckani - takođe, do 10 dana, kao što smo već spomenuli. Skuvani luk može da odstoji u frižideru od 3 do 5 dana.

Stavite ga u kutiju ili kesicu za jednokratnu upotrebu da se ne bi isprljao i da ne bi širio svoju aromu po ostaloj hranu u frižideru. Možete da pripremite marinirani luk koji ima duži rok trajanja. Marinada se priprema u stklenoj ili keramičkoj posudi i uključuje sirće, so, šećer i druge začine, prema vašem ukusu. Na taj način luk može da izdrđi do 6 meseci, ali čim se jednom otvori, obavezno treba da se stavi u frižider.

Crveni luk

Čuvajte mladi luk i praziluk u frižideru. Ovo su biljke sa sličnim karakteristikama. Možete da ih čuvate do sedmicu i po u frižideru, tako što pre toga obavijete njihova stabla vlažnim papirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest