bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koji šećer je koristan za zube?

Koji šećer je koristan za zube?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3153
Koristan šećer za zube

Ukus je od onih čula koja su veoma dobro razvijena, a zavisnost od slatkiša je često sretana. Međutim, treba da se nae onaj slatki ukus koji ne šteti zubima. Da li postoji takvo slatko?

Da, ovo su neprehrambeni zaslaživači koji telu ne obezbeđuju energiju i nose traženi efekat slatkog ukusa.

Evo nekih od njih:

Ksilitol

Ksilitol za zube

Ksilitol podseća na šećer u po ukusu je identičan s njim. Ulazi u sastav slatkiša i čokoladi. Međutim, ksilitol je 10 puta skuplji od šećera. Mnoga od sredstava za čišćenje zuba su sa sadržajem ksilitola, koji je prisutan u vodicama za usta, pastama za zube i žvakaćim gumama.

U prirodnom obliku možemo da ga nađemo u sasvim malom broju voća. To je voće koje je poznato kao bobice - jagode, maline, borovnice. Može da se izvuči i iz drveća breze, klipova kukuruza, ovas i banane. Pre sve se stavlja u žvakaće gume bez šećera.

Ima veoma dobar uticaj na zdravlje, njegov glikemijski indeks je niži od onog u šećeru. Dijabetičari ga koriste umesto šećera. Pored toga, veoma je pogodan kod dijeta. Sadrži mnogo manje kalorija, nego šećer.

Jedna karakteristika ksilitola je što veći deo njega apsorbuje organizam i ovo se odvija sporo. Međutim, ova karakteristika može da dovede do zadržavanja vode. Zbog toga dnevni unos ne bi trebalo da prelazi 50 grama.

Kako se ksilitol odražava na zdravlje zuba?

Ksilitol ne prouzrokuje probleme sa zubima, obzirom na to da bakterije koje su razlog za pojavu karijesa ne apsorbuju ga. Tj. ksilitol ne dovodi do dentalnih problema, on je sredstvo protiv karijesa.

Žvakaće gume bez sadržaja šećera su stimulans za pljuvačne žlezde. Pljuvačka pomaže da se stvori balans kiselina u ustima, pored toga na taj način se uklanjaju i ostaci hrane. Prema urađenim eksperimentima žvakaće gume sa ksilitolom potpomažu odstranjivanje zubnih naslaga.

Pljuvačka je i sredstvo za održavanje zubne gleđi. Ove žvakaće gume su dobar način da se izbegava karijes.

Sirup od agave

Sirup od agave

Ovo je sirup slatkog ukusa, proizveden od biljke, slične kaktusu. Liči na sirup od kukuruza koji se koristi kod brojnih napitaka. On je od ugljenih hidrata koji se sporo razgrađuju, ima nizak glikemijski indeks. Razlog je u visokom sadržaju fruktoze i niskom sadržaju glukoze. Fruktoza ne pokazuje uticaj na šećer u krv.

Agava je veći kalorijski nosilav od šećera, njen ukus je slađi od onog u šećeru i iz tog razloga zaslađivanje se vrši sa manjim dozama agave.

Kako se odražava na zdravlje zuba?

Fruktoza je pogubna za zube. Mikroorganizmi u ustima je apsorbuju i ona se pretvara u kiselinu, a to se odražava na nivoe kiselosti u ustima. Ovaj sirup nema pozitivan uticaj na zuve. Zbog toga oni koji ga preferiraju treba da se pridržavaju stroge higijene zuba.

Stevija

Stevija

Stevija je zaslađivač, dobijen iz istoimene biljke. Njena slatkoća oko 300 puta prevazilazi onu u običnom šećeru. Stevija kema kalorije, njen glikemijski indeks je nula i na povećava nivoe šećera u krvi. Nije opasna u pogledu zuba.

Laktoza

Nazivaju je još mlečni šećer. Laktoza se otkriva u mleku od životinja sa različitom koncentracijom u posebnom mleku.

Laktoza se razgrađuje do kiseline što prouzrokuje pad ph. Mleči proizvodisu poznati kao hrana odgovarajuća za zubno tkivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest