Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?

Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
871
Leblebije

Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko jaje.

Njena unikatna mešavina skroba, peroteina i drugih rastvorljivih biljnih čvrstih materija koje su migrirale iz semenki u vodu tokom procesa kuvanja, daje akvafabi širok spektar svojstava emulgovanja, pene, vezivanja, želatiziranja i zgušnjavanja.

Ona je nova moderna hrana, jedna interesantna mogućnost za vegane. Može mirno da se koristi kako u slatkim, tako i u slanim jelima.

Akvafaba

Reč potiče od latinske reči fava (pasulj) i aqua (voda). Mogućnosti koje predostavlja akvafaba su zaista neograničene - može da se koristi kao zamena za sir, maslac, pavlaku, za pripremu majoneza i čega još sve ne.

Da biste koristili akvafabu kao belance jajeta ili kao zamenik za celo jaje, pratite ovaj odnos: 3 supene kašike akvafabe su jednake jednom velikom jajetu, 2 supene kašike - za belance, a 1 supene kašika - za žumance.

Vegetarijansko jaje
Fotografija: Albena Atanasova

Najlepša akvafaba se dobija od leblebija. Bez obzira na to da li ste vegan ili ne, ovo neverovatno otkriće vam daje polje za nove eksperimente u kuhinji, koji mogu da budu veoma interesantni, ili pak spašavaju vaša kulinarska dela sa jajima, u slučaju da ste počeli da kuvate, ali ste zaboravili da kupite jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest