Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto da jedemo više oraha?

Zašto da jedemo više oraha?

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
orasi

Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega 3 biljnih masti.

Mnogo istraživanja pokazuje da redovan unos oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti tako što poboljšava funkciju krvnih sudova i snižava loš holesterol.

U kozmetičkim sastojcima se sve više koristi orah kao sastojak. Hranljiva svojstva u njima pomažu da brže zaratu neki ožiljci i pigmentacija po koži. Orasi u šamponima, balsamima i maskama deluju tako što smanjuju opadanje kose i stimulišu rast kose.

U naučnim istraživanjima eksperti su ustanovili da oni smanjuju stres. Omega 3 masne kiseline jačaju korsti, na taj način smanjuju rizik lomova i trauma.

Ovi orašasti plodovi poboljšavaju funkciju imunog sistema i usporavaju proces starenja u telu.

Biljna jedinjenja i bioaktivni komponenri u njima deluju efikasno za prevenciju raka. Redovan unost u kombinaciji sa zdravom ishranom i trenintima mogu značajno smanjiti rizik od ove bolesti.

zašto da jedemo više oraha?

U mnogim istraživanjima je dokazano da jod i selen u orasima pomažu kod depresivnih stanja i značajno poboljšavaju funckiju mozga.

Uprkos visokom sadržaju masnoće i ugljenih hidrata, ovi orašasti plodovi ne povećavaju rizik od gojenja. Mogu se konzumirati samostalno, ali i kao dodatak u druga jela. Dodajte ga u zdrav doručak, salate, deserte. Preporučena dnevna doza je samo 1 šaka oraha - oko 10 komada. Nemojte preterivati sa njima.

Orasi imaju blagotvoran efekat i smanju rizik od neurodegenerativnih stanja, bolesti kao što je Parkinsonova, Alchajmer, koje smanjuju funkcije mozga.

Ako želite i imate potrebu da poboljšate zdravstveno stanje vašeg organizma, onda uključite orahe u vaš režim ishrane ili kao sastaojak u raznim kozmetičkim proizvodima.

Sa orasima možete pripremiti odlične kolače od oraha, klasične orasnice, kuglof od oraha, čak i nama omiljenu tortu od oraha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest