bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pogledajte koje je najzdravije voće na planeti

Pogledajte koje je najzdravije voće na planeti

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Pogledajte koje je najzdravije voće na planeti

Svako voće se odlukuje svojim karakteristimaka samo po sebi, i to je prava vitaminska bomba. Međutim, da li ste znali da među svim voćem sveta, postoji jedno, koje je priznato kao najzdravije voće.

Kod nas, njegova sezona je zimsko vreme, zato što se onda može naći u većini marketa i na pijacama. Da li ste se setili koje je najkorisnije voće na planeti? Sasvim sigurno su to urme.

Urme su ustvarni plodovi datule - biljke koja je nacionalni simbol Izraela i Saudijske Aarabije, ali ustvari je veoma popularna i u svim oblastima Bliskog Istoka. Naši klimatski uslovi ne dozvoljavaju da ih gajimo, ali ipak je ono od malo korisnih plodova koji retko pretrpe neku hemijsku obradu, kako bi došao do nas dobrog izgleda. Tj. nije potrebno da ga konzumiramo samo zimi, nego uvek kada možemo.

Urme su mnogo bogate mineralima, vitaminima, antioksidansima i vlaknima i ako se naviknete da konzumirate po 3-5 urmi svakodnevno, otkrićete tajnu dugovečnosti.

Teško možemo da navedemo sve koristi za zdravlje koje dolaze prilikom konzumiranje urmi, ali ipak ćemo reći neke od njih.

Desert sa urmama

Urme smanjuju loš holesterol i čuvaju nas od raznih kardiovaskularnih bolesti. Zbog fosfora koji se u njima nalazi brinu se o tome da imamo zdrave kosti, a zbog spospobnosti da smanjuju nivo triglicerida, smanjuju i masti u telu.

Urme daju mnogo energije i poboljšavaju rad mozga. Ili kako se kaže - u zdravom telu, zdrav duh!

Od toga da ne patimo od zatvora do smanjenja rizika od raka debelog creva - za sve to nam pomaže ovo soćno voće datule.

Kao zaključak ćemo dodati da osim konzumiranja urmi posebno možete ih koristiti da napravite egzotičan napitak, kolač ili užinu.

U z njihovu pomoć možete napraviti raskošan čizkejk ili mafine, bez dodatno da sladite desert. Urme će se same pobrinuti za slatkoću. Em ukusno, em slakto, em i mnogo korisno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest