bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Instant pirinač - šta treba da znamo?

Instant pirinač - šta treba da znamo?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Instant pirinač - šta treba da znamo

Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant pirinač.

Šta on prestavlja, kakva je korist od njega i da li je štetan za naše zdravlje.

Za razliku od običnih vrsta pirinča, čije vreme kuvanja može da varira od 15 do 30 minuta, priprema instant pirinča oduzima 1 do 7 minuta. To je zbog činjenice jer je prethodno skuvan, nakon što je osušen. Praktično je polugotov. U zavisnosti od marke i pakovanja pirinča možete ga direktno staviti u mikrotalasnu ili kuvati, dinstati itd.

Sušenje instant pirinča se vrši dehidratacijom, gde on gubi veliki deo svojih hranljivih sastojaka. Sa jedne strane toga ga ne čini toliko kvalitetnim kao i obični pirinač, a sa druge strane ipak ima mnogo manje kalorija. Da li je to njegov plus ili minus, smi možete proceniti.

Nezavisno da li se govoi od braon ili belom instant pirinču, za njegov minus možemo da navedemo da se prilikom procesa dehidratacije njegova zrna polome i gube celinu. Činjenica je i da je dosta skuplji.

Instant pirinač

U svakom slučaju, dobro je da kod kuće imate na raspolaganju instant pirinač, zato što se često dešava da nemate dovoljno vremena za pripremu zdravih jela. Zadržali su vas na poslu ili su vam došli iznenadni gosti.

Instant pirinač je odlično rešenje za takve situacije, zato što mnogo firmi koje ga prodaju, garantuju da će biti gotov za samo 3 minuta. Tako ćete lako imati odličan prilog koji ide uz skoro sva glavna jela.

Instant pirinač je odgovarajući ako odlučite da idete na kampovanje. Nezavisno da li u šatoru, sa kamp prikolicom, važno je da imate instant pirinač. zato što možete da odvojite minimalno vreme za pripremu, i u isto vreme ćete imati dovoljno vremena da uživate u prirodi oko vas.

A ako se obožavaoci tradicionalnih recepata sa pirinčem, pogledajte omiljene recepte za salate sa pirinčem, ukusno pile sa pirinčem, a za desert vam predlažemo sutlijaš.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest