Kada se pije čaj od mirođije?
Кога се пие чай от копър?
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kada se pije čaj od mirođije?

Kada se pije čaj od mirođije?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
1992
kada se pije čaj od mirođije?

Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda i mesa.

Pored ovih kulinarnih zasluga, mirođija ima i lekovita svojstva koja joj određuju mesto među korisnim biljkama kod nas. Svi delovi Foeniculum vulgare ulaze u upotrebu u farmakologiji, ali ipak korisna biološki aktivne mateirje se nalaze pre svega u semenu mirođije.

Samo u 100 grama semena mirođije može da se nađe otprilike 30 procenata vitamina iz grupe B koji su nam potrebni - B1, B2, B3, B6. Doze vitamina C takođe nisu za podceniti. Mikro elementi su takođe dobro predstavljeni u mirođiji, tako što u 100 grama nje možemo pronaći apsolutno celu neophodnu količinu jednih od najvažnijih mikroelemenata. Kalijum, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, cink i kalcijum, potrebni za jedan dan, sadržani su u 100 grama semena mirođije.

Pored toga, u njoj ima i korisnih materija poput nekih glikozida koji zagrevanjem lako prelaze u šolju čaja od mirođije.

Mirođija je korisna zahvaljujući svom bogatom hemijskom sastavu. Ima blagotvorno dejstvo na niz biohemijskih procesa u organizmu. Ona dobro delije kod dismenoreje (bolna menstruacija), normalizuje peristaltiku crva i čisti organe u stomaku od gasova. Ima antispazmodično dejstvo i dobro utiče na kolike kod beba i bolove u stomaku kod odraslih.

Čaj od mirođije protiv bolova u stomaku

Od svih delova biljke najčešće se u lekovite svrhe koriste semenke mirođije. Kod respiratornih oboljenja se pije čaj od mirođije. On greje i pomaže kod iskašljavanja. Poseduje i sposobnost da reguliše šećer u krvi, zabog čega se preporučuje dijabetičarima. Uspešno mogu da ga koriste žene koje doje, zato što povećava laktaciju.

Čajem od mirođije se stimuliše apetit, ubrzavaju se metabolički procesi i umiruje se stres.

Generalno, čaj od semenki mirođije nema kontraindikacije za upotrebu. Može da se daje i odojčadima u obliku kapljica, za ublažavanje kolika. Samo trudnice i žene sa hormonskim problemima ne spadaju u odgovarauće grupe koje mogu da piju čaj od mirođije, zato što u njemu ima sastojaka koji imitiraju dejstvo estrogena i mogu da ga pojačaju.

A da biste u vaš meni ubacili više mirođije, isprobajte jednu ukusnu salatu Snežana i pogledajte još koristi semenki mirođije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest