bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta zaista sadrži čokolada?

Šta zaista sadrži čokolada?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
42
Čokolada

Čokolada je neosporni lider među slatkim đakonijama i teško da postoji osoba koja može da odoli ovom iskušenju. Već nekoliko godina na dnevnom redu stoji pitanje da li je čokolada korisna, ili će pre biti da je štetna. Naravno, da bismo dali odgovor na ovo pitanje, treba da nam bude jasno na koju čokoladu se pozivamo i da detaljno pogledamo njen sadržaj.

Čokolada je hrana bogata kalorijama. Ona sadrži 61% ugljenih hidrata, 30% masti i 5-8% belančevina. Masti u čokoladi su sastavljene od zasićenih masnih kiselina - stearinske (34%) i palmitinske (27%), mononezasićene - oleinska (34%), i samo 2% polinezasićenih koje predstavlja linolinska kiselina. Nezavisno od značajne količine nezasićenih masnih kiselina u čokoladi oni imaju neutralan efekat u odnosu na serumski holesterol i ne dovode do njegovog povećavanja.

Crna čokolada je crna zato što sadrži mnogo više kakaoa u prahu (70%). Zrna kakaoa su bogata teobrominom koji je prirodan spazmolitik. Stresne situacije u životu su povezane sa ispuštanjem adrenalina i sa spazmom sudova. Spazmolitički efekat teobromina ne dozvoljava spazmu koronarnih arterija koje hrane srce i krvnim sudovima u mozgu.

U štetne sastojke čokolade treba da se uključi tanin. On može da izazove glavobolju kod ljudi sa već suženim krvnim sudovima, a upotreba čokolade pre sna može da dovede do nesanice i neblagovremene živahnosti.

Zavisnost od čokolade je često sretan fenomen, karakterističan dva puta češće kdo ženskog pola. U mehanizmu ovoga učestvuju bioktavne materije poput kofeina, tiramina, fenilalanina. Poslednji imaju delovanje slično amfetaminu, iako mnogo slabije.

Mlečna čokolada

U mlečnu čokoladu je dodato mleko u različitim procentima.

S obzirom na to da se bela čokolada uglavnom proizvodi od kakao maslaca i ne sadrži kakao u prahu, možemo da kažemo da ona nije prava čokolada. ispostavlja se da je ona lišena osnovnog korisnog sastojka (teobromina) i ne pokazuje korisno dejstvo na organizam, koje je svojstveno čokoladi.

Tako da, ukoliko treba da tvrdimo da postoji štetna čokolada, onda bi to bila bela čokolada. Što se tiče crne i mlečne, kategorički može da se kaže da su oni korisni sastojci i konzumirani u umerenim količinama dostavljaju samo zadovoljstvo, ali i imaju dokazano blagotvorne efekte na organizam.

Ako ste i vi fanovi čokoalde, možemo da vam preporučimo da napravite pravu domaću čokoladu ili zašto da ne i čokoladne bombone, čokoladnu tortu i mekane čokoladne mafine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest