bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zlatni late - kako se pravi i za šta pomaže

Zlatni late - kako se pravi i za šta pomaže

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Zlatni late
Fotografija: flockine /pixabay.com

Zlatni late je poznato i kao tjumerik late. A zašto tjurmerik? Zato što tjurmerik u prevodu znači kurkuma koja zapravo daje zlatnu boju lateu.

Zlatni late je indijski napitak, napravljen pridržavajući se drevnih ajuverdskih tradicija. Ali nemojte misliti da samo u Indiji možete uživati u njemu. Zbog činjenice da su njegova korisna svojstva već široko poznata, on je dostupan u mnogim elegantnim i modernim kafićima u Nju Jorku, Kaliforniji, na Novom Zelandu, i čak u Australiji. Ovde ćemo vam čak pokazati i kako da napravite zlatni late kod kuće.

Međutim, pre toga da bacimo pogleda na to koje su tačno zdravstvene prednosti ovog korisnog napitka.

Koristi konzumacije Zlatnog latea

Zlatni late je prava bomba od nutrijenata za vaš organizam. On jače imuni sistem, dobro deluje kod bolova u grlu, deluje protiv sinusitisa, pomaže u cirkulaciji krvi i varenju i na kraju, ali ne najmanje važnp - ispunjava nas energijom. Da, osećamo se tonirani zlatnom kafom, koja ne sadrži kofein u sebi.

Kao što smo rekli na početku, Zlatni late se pravi sa cimetom i svežim mlekom, koji se pojavljuju kao osnovni sastojci napitka. Međutim, prema tradiciji u njega se dodaje đumbir, cimet i med. U nekim indijskim državama čak se koriste i začini poput bibera, ljute paprike ili pak vanile. Osim toga, ponudili bismo vam da zamenite tradicionalno kravlje mleko biljnim, kao na primer kokosovim mlekom ili bademovim mlekom.

Recept za Zlatni late

Zlatni late - kako se pravi i za šta pomaže
Fotografija: Jessoraya /pixabay.com

Za sledeći klasični recept za Zlatni late koji ćemo vam predložite, biće vam potrebne 2 šolje svežeg mleka, 1 kašičica kurkume, prstohvat mlevenog đumbira i 1 štapić cimeta.

Stavljate mleko da se zagreje i prosto ubacujete sve proizvode u njega. Da biste zasladili možete dodate i malo meda.

Naravno, bilo bi sjajno ako raspolažete i bokalom za mućenje mleka u penu. Tada biste napravili savršeni Zlatni late kojim biste zapanjili svoje goste.

U zaključku ćemo dodate da je u potpunosti moguće da Zlatni late ne bude tačno po vašem ukusu, zbog čega možete eksperimentisati u pravcu različitih dodataka.

U nekim receptima se čak koriste i urme za zaslađivanje napitka.

Budite kreativniji, kombinujući različite začine i proizvode i ne zaboravite da zajedno sa svim gorenavedenim koristima Zlatnog latea, moderna medicina je već stigla do mišljenja da kurkuma ima antioksidansno, antimikrobno i antikancerogeno dejstvo.

Tako da jedna šoljica Zlatnog latea dnevno bi vam ibezbedila ne samo pun kompleks nutrijenata, već i dobro zdravlje i dugovečnost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest