bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Top 14 namirnica za čišćenje jetre

Top 14 namirnica za čišćenje jetre

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
Top 14 namirnica za čišćenje jetre

Jetra je laboratorija našeg organizma. Ona čisti toksine koji ulaze u telo, zato što se oni u njoj talože. Da bi čovek bio zdrav, on mora da ima zdravu jetru. Stoga je zadatak svakog jeste da podrži rad svog najvažnijeg organa. Ovo nije težak zadatak, sve dok su prave namirnice za nju uključene u dnevni meni.

Osnovne tegobe koje ukazuju na to da naša jetra ima poteškoće u vršenju svog posla su nadimanje, česta infekciozna oboljenja, problemi sa kožom, težina udesno ispod rebara. Ovo ukazuje na to da je najvećem organu u našem telu potrebno olakšavanje njegovog rada i detoksikacija. Ovo se vrši odgovarajućim hranljivim proizvodima. Da vidimo koje su najvažnije namirnice za čišćenje jetre.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je izvor vitamina C koji premašuje količine u citrusima do 4 puta. Karotina u njemu je više od onog u šargarepama, ima i značajne količine vitamina C.

Grejpfrut

Citrusno voće je najbolji detoksikator, zato što ima malo kalorija i mnogo vitamina C, a takođe su i organske kiseline u izobilju. Tako pomažu jetri da ukloni toksine i u isto vreme da je napune korisnim materijama.

Kurkuma

Kurkuma čisti jetru

Ovaj egzotičnizačin sadrži ceo spektar dragocenih eteričnih ulja. Vitamina i minereala je takođe u dobrim količinama. Oni su pogodni za regenerativne aktivnosti važnog organa u našem telu i za uklanjanje lošeg holesterola. Žuč koje se proizvodi u ovim procesima, čisti višak toksina.

Kruška

Zdravstvene koristi kruške su dobro poznate od davnina zbog korisnih materija u njoj. Mikroelementi pomažu biohemijskim procesima u jetri koji je čiste.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je najzdarvija masnoća zbog masnih kiselina, kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, gvožđa, vitamina E i jop mnog drugih korisnih materija, zahvaljujući kojima holesterol nestaje iz tela. Gojaznost postaje nepoznata pojava, a toksini vše ne brinu naš najveći organ.

Salata od cvekle i šargarepa

Salata sa cveklom i šargarepom za čišćenje jetre

Salata od cvekle i šargarepa je izuzetno zdrava ipogodna za jetru, zato što onisadrže minerala, vlakna i beta-karotin koji uništava slobodne radikale, čuvajući organ od intoksikacije.

Zeleno lisnato povrće

Sve biljke koje su izvor hlorofila su od koristi za našu jetru. U njih se ubrajaju peršun, spanać, ovsene klice, kao i ove od ječma, brokoli. Zašto hlorofil? On je pigment, zelene boje koji stimuliše varenje i pomaže u radu jetre. Dnevna konzumacija od 50 grama njih je dobro došla za njeno čišćenje.

Bundeva

Poznato je diuretičko i koleritičko delovanje ovog jesenjeg voća, a ovo govori o tome da je ona odgovarajuća za detoks. Preporučuje se kod ciroze i hepatitisa. Bilo bi dobro da je izbegavaju dijabetičari i oni koji pate od gastrointestinalnih problema.

Avokado

Svima je već piznato da je ovo egzotično voće pravo bogatstvo po pitanju korisnih materija. Omega-6 masne kiseline, proteinim vitamini, minerali čuvaju našu jetru od infekcija.

Šipak

Šipci za čišćenje jetre

Plod šipka je poznat po akrobinskoj kiselini koju sadrži, po fitoncidima, mineralima i svojim eteričnim uljima. Ona uklanjaju toksične materije i upale, zasićavaju organizam za njega korisnim sastojcima i jačaju imuni sistem.

Lubenica

Pročišćavajuće sposobnosti lubenice su dobro poznati. Ona bukvalno pere endokrine žlezde od štetnih naslaga i predstvalja preventivnu zdravstvenu zaštitu hematopoetskih organa.

Kupus

Sledeći pročišćujući proizvod je kupus. On guta većinu štetnih materija ne samo iz jetre, nego i iz celog sistema organa za varenje.

Aronija

Sredstva sa blagotvornim uticajem na jetru se nazivaju hepatoprotektori. Prirodni takvi su neki hranljvii proizvodi među kojima je aronija. Ovu ulogu vrši kako crvena, tako i crna aronija.

Pogledajte još koje su biljke za jetru koje joj pomažu da s eočisti i da dobro radi. Regeneracija jetre je dugotrajan proces, koji iziskuje istrajnost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest