Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za bolju pripremu roštilja

Saveti za bolju pripremu roštilja

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261
Saveti za bolju pripremu roštilja

Evo nekoliko saveta za pravilno korišćenje roštilja, kao i kako da ukusno pripremite meso na njemu.

1. Na gas ili na ugalj?

Stara rasprava o tome koji je način pečenja najbolji ima više strana i uključuje procenu cene, dobijenog ukusa i udobnosti tokom kuvanja. Iako nije dokazano da je pečenje na gasu zdravije, bar je u stvari čistije. Roštilj na ugalj u atmosferu emituje više ugljen-monoksida, čestica prašine i čađi, što povećava zagađenje. Što se tiče ukusa jela pripremljenog na roštilju na ugalj, mnogo je intenzivniji i bogatiji od onog dobijenog roštiljanjem na gas.

2. Kako zagrejati roštilj?

Zagrejte rešetku roštilja 15-25 minuta pre pečenja kako biste bili sigurni da je dostigla pravu temperaturu i da su sve bakterije ubijene. Roštilj bi trebalo da dostigne oko 200-230 stepeni za visoku temperaturu zagrevanja; 180-200 stepeni za srednje visoku, 180-150 za umerenu temperaturu i 150-120 za nisku. Dobro pripremljen i zagrejan roštilj dobro zatvara proizvod spolja u kontaktu sa rešetkom, održavajući unutrašnjost sočnom i sprečava lepljenje.

3. Proverite temperaturu roštilja

Proverite toplotu roštilja rukom. Da biste izmerili temperaturu, stavite ruku otvorenim dlanom i okrenutim 12 cm iznad rešetke. Ako pomerite ruku nakon manje od 2 sekunde od nesnosne vrućine, tada je temperatura visoka, ako je uklonite nakon 5 sekundi, onda je srednja, a ako držite ruku iznad roštilja duže od 10 sekundi, temperatura je niska.

4. Očistite rešetku

Ostatke sa roštilja je lakše sastrugati dok je on još topao. Uzmite četku za roštilj sa dugačkom drškom i pažljivo očistite rešetku. Ovo osigurava bolji ukus sledeće hrane koja se priprema i očuvanje roštilja duže vreme.

5. Namažite roštilj

Saveti za bolju pripremu roštilja

Čak i na savršeno čistom roštilju, nežno i mekano meso bez masti i drugi fini proizvodi mogu se zalepiti. Zbog toga je dobro smanjiti ovu verovatnoću mazanjem površine roštilja nekom masnoćom. Kad se malo zagreje, podmažite ga kuhinjskim papirom natopljenim uljem željenog ukusa.

6. Korisnije marinirano meso

Mariniranje nije samo prelivanje mesa ukusima i aromom, već i sprečava stvaranje kancerogenih heterocikličnih amina. Oni su nusproizvod pečenja mišićnog tkiva od mesa, živine, crvenog mesa, od pečenja određenih vrsta riba. Prema Američkom institutu za istraživanje raka, mariniranje mesa može sprečiti pojavu ovih amina i do 92-99%.

7. Plamen sa roštilja

Pojava jakog plamena nastaje kada masnoća počne da kaplje i sliva se na izvor toplote. Ovo uzrokuje stvaranje kancerogenih policikličnih aromatičnih ugljovodonika, koji se akumuliraju u pripremljenoj hrani. Meso obuhvaćeno takvim plamenom nema previše prijatan ukus, a plamen može hranu izgoreti spolja, a da se iznutra dobro ne skuva. Da biste smanjili ove male „požare“, odaberite komade nežnog mesa. Odstranite višak masnoće i uklonite kožu ako pečete piletinu ili živinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest