Iako se većina zelenog lisnatog povrća može naći tokom cele godine u većim prodavnicama ili na pijacama, svakako je najbolje navaliti na njegovu konzumaciju u proleće.
Razlog za ovu izjavu nije samo što je tada „njegova“ sezona i ono je tada najsvežije, već i činjenica da u proleće našem telu nedostaje gvožđa, kojeg u njemu ima u izobilju.
Koliko god korisno bilo zeleno lisnato povrće, mora se dobro očistiti i oprati pre konzumiranja. Nedavno istraživanje salate, spanaća, kiseljaka i drugog lisnatog zelenila otkrilo je da su nitrati pronađeni u preko 15% uzoraka, a Escherichia coli u preko 60%, pri čemu je upravo Ešerihija koli posebno opasna za malu decu, trudnice i ljude sa osetljivim stomakom.
Ova studija se ne tiče organske proizvodnje, ali dobro je imati na umu da je često postoje odstupanja od normi. U stvari, tvrditi da postoji proizvod koji je 100% organski i zdrav gotovo je nemoguće.
Srećom, dobrim čišćenjem i pranjem zelenih listova radikalno smanjujemo količinu toksina koji se u njima mogu nalaziti.
Pogledajte kako da očistite nitrate.
Evo šta je važno znati i da budete sigurni da možete uživati u svojoj omiljenoj zelenoj salati.
Pre nego što krenete da perete lišće, potrebno je da uklonite spoljne listove, jer oni sadrže najviše toksina. To se posebno odnosi na zelenu salatu i prolećne salate, koje nisu u kategoriji organskih proizvoda.
Optimalno čišćenje zelenog lisnatog povrća zahteva potapanje na oko 15-20 minuta u vodi kojoj je dodata neka kiselina poput sirćeta ili soka od limuna, jer u velikoj meri ubija bakterije u njima. Bar se tako tvrdilo donedavno.
Ispostavlja se da je za potapanje zelenog lisnatog povrća najbolje koristiti vodu u kojoj je rastvoreno malo sode bikarbone za potapanje zelenila. Preporučena količina takvog rastvora je 1 kašičica sode na 1 litar vode.
Međutim, u bilo kom rastvoru da ste potopili zeleno lišće, obavezno ga kasnije operite svežom vodom.
Veoma često zbog nedostatka vremena ne „stignemo“ do potapanja zelenih listova. U takvom slučaju obavezno je svaki list temeljno oprati pod mlazom vode, ukloniti sa njega višak vlage kuhinjskim papirom ili centrifugom za povrće i tek onda preći na pripremu salate ili druge vrste jela.
U slučaju da još uvek nemate centrifugu za povrće, iskreno vam savetujemo da je nabavite. Uz ovaj uređaj, potapanje i čišćenje postaju lakši i prijatni. Takav uređaj košta oko 5 eura, što ga čini sjajnom investicijom za vaše domaćinstvo.
On ne samo da štedi vreme i napor tokom čišćenja zelenog lisnatog povrća, već ovu aktivnost obavlja vrlo kvalitetno. Mnogo bolje nego da pojedinačno lišće perete ručno i uklanjate ostatke vlage sa njih, pretvarajući ih u gotov proizvod.
Komentari