Koliko tačno orašastih plodova je korisno da jedemo na dan
Колко точно ядки е полезно да ядем на ден
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko tačno orašastih plodova je korisno da jedemo na dan

Koliko tačno orašastih plodova je korisno da jedemo na dan

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
175
Orašasti plodovi

Orašasti plodovi koje mnogi smatraju superhranom imaju zaista zadivljujuć hranljivi sastav. Oni su bogati proteinima i mastima (uključujući omega-3 masne kiseline) i u njihov sastav ulaze dragoceni za zdravlje mangan, med, magnezijum, cink, selen, vitamin E, kao i još mnoge druge korisne materije.

Nezavisno od toga da li volite da jedete orahe, indijski orah, pistaće, pinjole ili čak žirove, važno je da pazite sa njihovom količinom. U slučaju ne važi priča Mečo Puha Što više, to bolje!

Prema Nataliji Denisovoj koja je kandidat medicinskih nauka i trenutno radi u moskovskom federalnom istraživačkom centru za ishranu i biotehnologije, orašasti plodovi su zaista veoma korisni, ali kada konzumirate ne više od 50 grama na dan.

On tvrdi da se 100 grama orašastih plodova izjednačava a unetih 600 kilokalorija i mogu da dovedu do neprijatnih reakcija gastrointestinalnog trakta, zbog čega je najbolje merilo za svakodnevnu konzumaciju orašastih plodova 30 do 50 grama. Konzumacija iznad 60 grama orašastih plodova lako bi moglo ne samo da dovede do dobijanja na kilaži, nego i da provocira probleme sa želucem i crevima.

Ruskinja smatra da bismo izvukli zdravstvene koristi konzumacije orašastih plodova, u poptunosti je dovoljno da jedemo po 3 cela oraha i ne više od 12 lešnika ili badema.

Koliko orašastih plodova treba da pojedemo na dan

Zapravo, ako se dublje zamislimo, odmah ćemo napraviti analogiju sa čuvenom pšeničnom dijetom Petra Danova za fizičko i duhovno uzrastanje. Za sada ćemo ostaviti sa strane detalje oko njenog sprovođenja, ali čak i u njoj je dozvoljena konzumacija najviše 9 oraha dnevno.

I ponovo prema Petru Danovu najbolji dan u nedelji za konzumaciju orašastih plodova je subota ili kako kaže on: Ljubičasta subota, dan Saturna, je vreme orašastih plodova - orasi, bademim lešnici...

Nezavisno od toga kog dana u nedelji ste odlučili da jedete orašaste plodove, nakon što smo utvrdili da treba da pazite sa njihovom količinom, neosporna je i činjenica da oni smanjuju kardiovaskularna oboljenja i posebno su korisni za ljude starije od 50-60 godina. A najveći prvenac među svim orašastim plodovima po pitanju sadržaja omega-3 masnih kiselina je orah.

U zaključku ćemo dodati da ukoliko ograničavate količinu konzumiranih orašastih plodova, oni su zaista priznazi kao superhrana strukovnih nutricionista. Ali samo kada je reč o sirovim orašastim plodovima, konzumirani bez ikakvih dodatih začina u njih. Oni koji su ispečeni, isprženi, dimljeni ili pak glazirani, već spadaju u drugu kategoriju hrane koja nije sasvim toliko zdrava!

Za više ukusa pogledajte naše recepte za tortu sa orasima i pločice sa orašastim plodovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest