Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Namirnice koje povišavaju holesterol

Namirnice koje povišavaju holesterol

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Štetne amirnice

Kada su nivoi masti u krvi (trigliceridi) i holesterola visoki, to može dovesti do suženja krvnih sudova, što zauzvrat može prouzrokovati moždani udar, infarkt miokarda i još mnogo toga. Uzroci visokog holesterola mogu biti genetski ili povezani sa nezdravim načinom života.

Pored toga, nedostatak fizičke aktivnosti takođe doprinosi visokom nivou holesterola. Moguće je da je to kombinacija svih faktora.

Zabranjene namirnice za visok holesterol

- margarin, maslac - najbolje je držati se sigurnog maslinovog ulja;

- Torte, kolači, pite - sve vrste slatkiša koji se pripremaju sa puno pavlake, punomasnog mleka, maslaca nisu pogodni za konzumaciju. Naglasite u vašoj ishrani voćne pite, dobro je jesti unutrašnjost pita, a deo sa zasićenim mastima u kori pita izbegavajte;

- Mlečni proizvodi bogati mastima - obratite pažnju na procenat masti koji je napisan na pakovanju. Mlečni proizvodi su korisni jer su bogati drugim supstancama. Zbog toga je dovoljno samo smanjiti količinu masti u njima i kupovati one sa manjim sadržajem masti;

- Kokice - veče filmskog maratona kod kuće sa posudom kokica definitivno nije dobra ideja za nivo holesterola. Ograničite i kokice i čips. Ukusne pice takođe nisu dobar pravac zdravoj ishrani;

- Govedina, pačetina i svinjetina takođe su jednostavan i brz način za podizanje nivoa holesterola. Pileću kožicu, iako se čini užasno ukusnom, zapravo treba izbegavati. Belo meso peradi smatra se mnogo pogodnijim za ishranu;

- Pržena i pohovana hrana, testenina od belog brašna, lisnato testo je takođe u kategoriji zabranjenih namirnica sa visokim holesterolom.

- Jaja su već dugo povezivana sa grupom štetnih namirnica kod visokog holesterola. Međutim, britanski naučnici dokazuju da ne treba da se bojimo da jedemo jaja. Masna hrana je mnogo opasnija od jaja. Razlog njihovog lošeg glasa leži u činjenici da žumanca sadrže koncentrovanu količinu holesterola.

Naučnici uveravaju da ako sedmično konzumiramo umerenu količinu jaja (i tačno koliko će vam lekar reći), to nam neće doneti nikakav rizik.

Držite se voća i povrća, nemasnog mesa, mahunarki, oraha, ribe. Dobro je odustati od bilo kakvih poluproizvoda i na kraju, ali ne najmanje važno - baviti se umerenom fizičkom aktivnošću. Ne konzumirajte gotove soseve poput kečapa, majoneza, limitirajte unos sokova u limenkama, gaziranih pića, alkohola. To su takođe prehrambeni proizvodi koje podižu holesterol.

Pogodna hrana kod visokog holesterola

Pileća koža

Žitarice: integralno brašno. Integralni hleb, crni, ražani hleb, proklijala pšenica, pirinač (poželjno neljušteni), integralna testenina. Žitarice (musli) bez šećera.

Voće i povrće: bilo koja vrsta svežeg, sušenog ili konzerviranog voća bez šećera (osim onog zabranjenog). Sve vrste svežeg ili hladno konzerviranog povrća, kuvano, dinstano, pečeno povrće (osim zabranjenog), pečurke.

Riba: bilo koja vrsta sveže ili smrznute ribe (bakalar, haringa, skuša itd.); konzervirana riba u salamuri ili sosu od paradajza (sardine, tunjevina). Kuvana, dinstana, riba sa roštilja.

Meso: piletina, ćuretina (bez kožice), zec, govedina, divljač, meso sojinih proteina. Vrlo nemasno crveno meso.

Jaja i mlečni proizvodi: Belance, obrano mleko, obrani jogurt, dijetetski sitni sir, sojino mleko.

Masti: izuzetno male količine, poželjno biljne masti (korišćena sirova ulja).

Slatkiši: Sorbei, voćna salata, puding od griza, pirinač sa mlekom.

Piće: Čaj, kafa, niskokalorična pića, prirodni sokovi od voća i povrća, mineralna voda.

Sosovi i začini: crni biber, senf, aleva paprika, limun, sirće, lovorov list, majoran, majčina dušica, povrće, beli luk, soja.

Pogledajte još 12 najboljih namirnica za smanjenje holesterola.

Visok holesterol je faktor koji može oštetiti zdravlje, blokirati arterije i dovesti do srčanog udara.

Iako se neki faktori rizika mogu izbeći - poput nezdrave ishrane, prekomerne težine, pušenja i nedostatka fizičke aktivnosti - drugi faktori poput starosti i porodične istorije ne mogu se promeniti.

Izuzetno je važno, kažu stručnjaci, da nadgledate holesterol i redovno se testirate, da idete kod lekara, čak i ako nemate simptome. Iako povišeni holesterol može imati negativne efekte na vaše zdravlje, pa čak i biti fatalan, ne postoje spoljni simptomi visokog holesterola koji su rezultat visoke masnoće u krvi. Jedini način da saznate da li imate visok holesterol je sprovođenje potrebnih testova krvi.

Kako prepoznati visok holesterol

Kada sumnjate na visoki holesterol, obratite se lekaru

Kao što stručnjaci kažu, hiperholesterolemija ili povišeni holesterol nemaju simptome. Krvni testovi su jedini način da saznate da li imate previše ukupnog holesterola u serumu.

Međutim, kada ima previše holesterola u arterijama i na zidovima drugih krvnih sudova (ateroskleroza), mogu se javiti određene komplikacije, jer naslage masti mogu smanjiti cirkulaciju krvi:

Bol u grudima - Ako su zahvaćene koronarne arterije (one na srcu), pacijent može imati bol u grudima, koji se naziva i angina pektoris, ili drugi simptomi ishemijske bolesti srca (drugi izraz koji se koristi za opisivanje bolesti).

Infarkt miokarda - Ako se zaustavi dotok krvi u jedan deo srca (srčani mišić se više ne snabdeva krvlju), tada osoba može pretrpeti infarkt miokarda.

Moždani udar - Kao i u prethodnom scenariju, moždani udar se javlja kod ljudi sa hiperholesterolemijom kada ugrušak blokira protok krvi u delu mozga.

Meke, žućkaste lezije ili formacije na koži (nazvane ksantomi) mogu ukazivati na genetsku predispoziciju za probleme uzrokovane visokim holesterolom.

Mnogi ljudi koji imaju problem sa gojaznošću ili dijabetesom istovremeno imaju povišen holesterol. Dakle, lekar će preporučiti gubitak kilograma radi ublažavanja stanja.

Zbog toga je važno znati koja hrana podiže holesterol. Izbegavajte je da ostanete zdravi i u dobroj formi.

A ako želite da se hranite zdravije, pogledajte naše:

- dijetetske recepte;

- recepti kod visokog holesterola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest