bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Crno voće - koje je korisno i koje je opasno za konzumaciju?

Crno voće - koje je korisno i koje je opasno za konzumaciju?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
crno voće

Crno voće je zanimljiv predlog iz prirode. Ono daje specifičnu boju i prijatan ukus, ali ne može uvek da se odredi koja vrsta voća raste među zelenilom drveta ili žbuna i ovo otežava određivanje kvaliteta voća.

Crno voće može da bude veoma sočno, ali nije svako obojeno u crno voće dobro za konzumaciju. U nekom od njih ima toksina koji mogu da utrokuju trovanja.

Neupućenoj osobi je teško da se orijentiše samo prema spoljašnjem izgledu koje zrno nije dobro za konzumaciju, a koje je jestivo. Ipak postoje neke spoljašnje karakteristike koje otrovno crno voće odvajaju od onog koje je dobro za konzumaciju. Možemo da se orijentišemo prema tome što jestivo voće često napadaju ptice, a otrovno ostaje netaknuto.

Površina otrovnog je glatka i po spoljašnjem izgledu ono je privlačnije od jestivog, kao i kod pečuraka. Otrovno crno voće ima crnkastu nijansu i sitnije je po veličini. Njihov posleukus je gorak, dok jestivo ostaje slatkog ili kiselog ukusa na kraju.

Ipak je većina jestivog crnog voća ljidima poznata po imenu i vrsti. Evo i nekih od njih i koristi koje nose.

Crna ribizla

crna rbizla je korisno voće

Voće poznato pod imenom crno grožđe sadrži mnogo vitamina i materija koje su korisne po svojoj biološkoj aktivnosti. U narodnoj medicini ona se koristi zbog svojih dijaforetskih, antiseptičnih, diuretskih svojstava koji jačaju celokupno stanje. Veruje se da jača intelektuane mogućnosti. Njen najdragoceniji kvalitet je to što sprečava formiranje ćelija raka. Njena primena je u džemu, soku, vinu, kao napitak od voća ili za svežu konzumaciju.

Kupine

Ovaj predstavnik Ružičnjača je prirodni aspirin, zato što predstavlja jedan koktel od vitamina. Takođe sadrži minerale, organske kiseline koje jačaju telo i smanjuju šećer u krvi.

Borovnice

Osim vitamina, crna borovnica sadrži i polifenole koji regenerišu oštećene ćelije mozga. Za očne bolesti se koristi ekstrakt voća. Zrnce je lek za spoljašnju primenu kod opekotina i rana. Džem, sosovi i slatko od borovnica koje je postalo poznato, prava su hrana bogova.

Aronija

aronija spada u korisno crno voće

Ovo crno voće je manje poznato. Njegov plod je veliki, sočan i gorak i koristi se kod visokog krvnog pritiska, kod bolesti štitine žlezde i radijacione bolesti. Pogodna je za vino i osvežavajući napitak.

Dud

Izuzetno sočni plodovi duda se koriste za džemove, melasu, a takođe i za direktnu konzumaciju. Voće pomaže metabolizmu i formiranjui krvi. Smanjuje apetit i jača ukupno zdravlje.

Pomoćnica

U svežem stanju plod nije ukusan, zbog toga se koristi pre svega za pravljenje slakog. Samo dobro sazrelo voće je pogodno za hranu, nezreli plodovi sadrže toksine.

Crna zova

Zova je odgovarajučća za marmelade, želee, džemove, kao i napitke. Efikasna je kod artritisa i reumatizma. Nezrelo voće je otrovno i zbog toga ga beru samo ljudi koji su upoznati sa biljkom.

Ukoliko želite da uživate u ukusu i korisnim svojstvima crenog voća, pogledajte kako da napravite slatko od aronije sa želirajućim šećerom, sirupom od crne ribizle i slatkom od crnih borovnica u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest