bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kojom hranom da dočekate svoje goste?

Kojom hranom da dočekate svoje goste?

M. MarkovaM. Markova
Početnik
1
Kojom hranom da počastite svoje goste

Svakome dolaze gosti, bilo to prijatelji, rodbina, komšije na doručak, ručak, večeru, žurku ili neku drugu priliku.

Priznajmo da se svako brine prilikom dočekivanja gostiju gostiju i želi da bude dobar domaćin i počinje da se pita šta da pripremi? Ovde ćemo pogledati različite poslastice za različite prilike kada nam dolaze gosti.

Na kafi

Gosti najčešće dolaze da popiju kafu, da se vidite, da porazgovarate. Pored kafe i pića, bilo bi lepo da ima i nečeg drugog na stolu - poput keksića, kolača, bombona. Nije potrebno da preterujete sa ko zna čime, važno je da ima nešto na stolu, a hoće li vaš gost uzeti, to zavisi od njega. Lepo je da pokažemo gostoprimstvo čak i za jednu kafu koja traje sat, dva, ili kako kažu, važan je gest.

Žurka

Kojom hranom da dočekate svoje goste?

Svi vole da se veseli i da se opuste sa prijateljima, tako što je većini ljudi najkomfortnije u domaćim uslovima. Ako čast pripala vama, da budete domaćin na vašoj zabavi, vreme je da pripremimo nešto za jelo.

Ovde je veom jednostavno, zato što je piće najvažnije, ali svako voli da zamezi onda kada ne drži čašu. Na sto možete da stavite domaće grisine, orašaste plodove po izboru, čajnu kobasicu i dr. Ako pak toliko želite da stavite još nešto što ste napravili, preporučuje se da bude u većoj količini.

Na primer domaća pica je dobra ideja, ali bolja ideja su mini pice i svako uzima po koliko želi. Takođe možete da napravite pomfrit, a ukoliko pijete pivo - jedna pržena papalina bi bila savršena. Cilj je da ni uz šta na stolu ne bude obavezan pribor, već da to bude hrana koju će svako uzimati rukama.

Doručak

Kojom hranom da dočekate svoje goste?

Doručak je navažniji obrok u toku dana, posebno važan postaje ukoliko treba da napravimo nešto za goste koje očekujemo da se probude svakog momenta. Nemojte mnogo razmišljati, zato što doručak uvek bude brz i uvek je ukusan, jer svi budu gladni. Uvek možete da napravite palačinke, mekike, pržene kriške, ako pak neko više voli nešto slano za doručak, možete da napravite istu hranu, ali samo po njihovom zelenom receptu. Mekike mogu da budu sa sirom ili nekom kobasicom, kriške sa šarenom solju, sirom, paradajzom. Prvo se uverite da li vaši gosti doručkuju, zato što će u protivnom celo kuvanje biti uzalud.

Ručak

Kojom hranom da dočekate svoje goste?

Ručak je ekvivalent večeri - i za jedno i za drugo je potrebno mnogokuvanja. Počinje se salatom. Preporučuje se da ne bude teška kao ovčarska salata, salata sa morskim plodovima, salata od punjenog paradajza ili druge teške poput salata sa majonezom, preteranom količinom kačkavalja, jajima i drugim. Ipak vam je cilj da stignete do sledećeg jela, a ne da ih nahranite salatom.

Preporučuje se posluživanje šopske salate, zelene salate, baštenske salate i dr. Takođe, pripazite da svako od vaših gostiju ispred sebe ima tanjir kako ne bi morali da se protežu ili da ležu po stolu ne bi li došli do salate. Ne zaboravite da stavite različito meze koje je prema vašoj proceni ili prema ukusu vaših gostiju. Ručak takođe može da bude raznovrstan, ali preporučuje se da sadrži meso, budući da ga svako voli, kao i vegetarijanska jela ili priloge zahvaljujući kojima ćete spasiti situaciju ukoliko neko ne jede meso.

Večera

Kojom hranom da dočekate svoje goste?

Večera i priprema je ista kao i kod ručka. Sa tankom razlikom u tome što ponekad večere sa gostima traju do ujutru. Zbog toga se preporučuje da se fokusirate na nešto čime osim što ćete se najesti, moći ćete i da nastavite da mezite. Meso na roštilju je najpogodnije za taj cilj, takođe i kobasice, odresci, svinjske kare i dr. i izdržaćete čak do ujutru - samo ukoliko vam bude dovoljno pića, tako da se pripremite.

Nadamo se da su vam saveti za ideje za hranu za goste pomogli. A za više inspiracije, bacite pogled na još naših recepata za goste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest