Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Svi volimo aromu cimeta, pogotovo za Božić. Postoji nekoliko vrsta cimeta, ali danas ću se detaljnije zaustaviti na dve i ispričaću vam koja je razlika između cejlnoskog cimeta i kasija cimeta.

Cejlonski cimet je mnogo voljeniji, omiljeniji i cenjeniji od kasije. To je zbog činjenice što cejlonski cimet ima mnogo delikatniju i finu aromu od kasije i ima mnogo dragocenija svojstva.

Cejlonski cimet se još naziva i pravi cimet. Međutim, u većini slučajeva po prodavnicama se prodaje cimet kasija. To je zbog činjenice što je sami cimet veoma težak i skupocen proces.

Sada ćemo saznati kako možemo da razlikujemo cimet kasija od cejlonskog cimeta kako bismo mogli da kupimo zaista bolji cimet sa više korisnih svojstava.

Ne može svako da razlikuje pravi cimet od kasije i ne uspeva svako da ga dobije. Mora mnogo da se pazi, zato što je kasija takođe aromatičan začin i mnogo liči na cimet po spoljašnjem izgledu, ali nema toliko jako izraženu aromu kao cejlonski cimet i najvažnije je što može da bude štetan za naše zdravlje.

Cjlonski cimet, onaj pravi ili kako ga nazivaju još aristokratski cimet, je zimzelena kora koja raste u Šri Lanci i Zapadnoj Indiji. Ova vrsta cimeta je prilično skupa. Iz botaničke je porodice sa još nekoliko biljaka od kojih se dobijaju mnogi slični, ali ne i identični začini. Sve ove biljke imaju dugačka stabla sa aromatičnim korama koje se koriste u kulinarstvu, kao i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Kako da raylikujemo pravi cimet od cimeta kasija

Uz pomoć joda

Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Hemijski sastav cejlonskog cimeta i onog kod cimeta kasije je različit. Ukoliko kupujete cimet u prahu i želite da znate da li je pravi ili je kasija, potrebno vam je samo nekoliko kapljica joda. Ukoliko kapnete jod na cejlonski cimet, on gotovo da neće promeniti svoju boju. Međutim, ukoliko kapnete na cimet kasija, njegova boja će postati tamno plava.

Čitajte pakovanje

Da biste razlikovali pravi cimet od kasije, prvo treba da pogledate pakovanje. Ako je cimet pravi, onda će na pakovanju biti napisano Cinnamomum zeylonicum, a na pakovanju u kojem se nalazi lažni cimet - cinnamomum aromaticum.

Pogledaj oblik štapića

Preporučuje se da kupujete cimet u obliku štapića, ne u prahu. Zbog toga što možete mnogo lakše da ga razlikujete od lažnog cimeta ukoliko je u štapićima i vidite njihov oblik. Štapići pravog cimeta liče na papirus sa mnogo uvojaka. Isti ti štapići imaju mnogo tanke zidove i veoma su krhki. Imaju veoma laganu boju. Njihova boja je jedna te ista, kako spolja, tako i iznutra.

Sa druge strane, štapići cimeta kasije su dosta debeli. Njihova boja je neravnomerna - spolja svetla, možda i tamna, a iznutra su tamne ili sivo-smeđe boje. Kada ih rasečete videćete da oni imaju manje uvojaka, nego pravi cimet, a pnekad uvojci nedostaju.

Osobenosti kineske kasije

Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Postoji još jedna vrsta cimeta kasija i ona se naziva kineski cimet. Ovo je jedna od sorti cimeta koja ima mnogo manje izražen ukus i korisna svojstva. Ona se uzgaja u Kini, Vijetnamu i Indoneziji. Sa spoljašnje strane drveta skida se tanki sloj kore. Ovo je lažni začin koji liči na kasiju i koji je najčešće sretana vrsta cimeta u mreži prodavnica.

Karakteristike cejlonskog cimeta

Pravi cimet ili Cinnamomum ceylancum dobija se na Cejlonu. On takođe predstavlja osušenu koru drveta cimeta koje raste na nadmorskoj visini od 1000 metara. Kada sečete cimet, koristite noževe napravljene od bakra kako bi se izbeglo njegovo oksidiranje.

Cejlonski cimet je veoma dragocen i redak začin koji nema nikakve kontraindikacije.

Razlike između obe vrste cimeta - cejlonskog i kasije mogu da se vide golim okom - one imaju različite cevi koji imaju različitu strukturu, boju i miris.

Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?

Koristi kasije i pravog cimeta

Obe vrste cimeta mogu da se koriste za lečenje i kao profilaktika nekih vrsta bolesti, a takođe i u kulinarstvu. Imaju prilično slična korisna svojstva, ali treba da kažemo da pravi cimet ima mnogo jak efekat na naše telo, naime:

- ubrzava cirkulaciju krvi;

- sagoreva masnoće;

kontroliše i normalizuje nivoe holesterola;

- jača imunitet organizma;

- ima antiseptička i antioksidansna svojstva.

Između obe vrste cimeta postoji jedna veoma važna razlika - u sastavu cimeta kasija postoji kumarin koji je otrovan. Ako se koristi u malim količinama, ne šteti organizmu, ali njegovo ograničavanje u našem meniju je poželjno je i obavezno. Ako u prodavnici primetite cimet niske cene, onda je to sigurno cimet kasija. Pravi cimet je mnogo skup.

A sada, ukoliko ste nabavili dovoljnu količinu aromatičnog cimeta, bacite pogled da ove kolačiće sa cimetom i izaberite jedan koji ćete spremiti da biste osetili kako se ceom vaš dom ispunjava udobnošću. Ukoliko vam više odgovara, pogledajte naše recepte za keksiće sa cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest