bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže

Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
76431
Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže

Zelene šišarke bora veliko su bogatstvo koristi i gomila lekovitih svojstava koji će zajedno pomoći kod različitih bolesti.

U narodnoj medicini borove šišarke se aktivno koriste zbog svojih sledećih svojstava:

- ekspektoransno,

- dijuretičko,

- protivupalno,

- antimikrobno,

- imunostimulirajuće,

- delimično analgetičko.

Na prvom mestu, borove šišarke se cene i koriste zbog njihovog odličnog delovanja na disajne puteve. Zahvaljujući eteričnim uljima i drugim korisnim sastojcima koje sadrže, one savršeno čiste pluća i bronhije od nakupljenih sekreta, olakšavaju disanje i bore se sa upalama.

Borovi vrščići
Fotografija: staticflickr.com

One se izuzetno uspešno koriste protiv astme, raka pluća, bronhitisa, pneumonije, otežanog disanja i dugotrajnog kašlja, za čišćenje pluća nakon bolesti ili izbacivanja cigareta.

U narodnoj medicini postoji mnogo opcija za njihovu primenu protiv respiratornih bolesti. Jedan manje poznat, ali veoma efikasan narodni lek na bazi šišarki bora je lekovito borovo mleko.

Sa svoje strane, korisno mleko je koristan proizvod za respiratorni sistem. Ali uprkos tome, ono prisustvuje u iskustvu narodnih iscelitelja, nagomilanom vekovima u mnogim ekspektoransnim narodnim lekovima iz različitih zemalja.

Neosporna je činjenica da mleko sadrži mnogo bioliških aktivnih materija koje su potrebne ljudskom organizmu, i da izvlači toksine iz tela.

Posebno je kozje mleko jedan od najčešće sretanih načina za čišćenje pluća od toksina. Njegovo korišćenje doprinosi regeneraciji oštećenog tkiva ne samo od pušenja duvana, nego i za vreme upalnih procesa i čak tuberkuloze.

Osim svog blagotvornog uticaja na disajne puteve, borovo mleko će ojačati imuni sistem, umiriće nerve i pomoći će digestivnom traktu da dobro radi. Takođe, ono može da se uzima i profilaktički radi održavanja dobrog zdravlja.

Proizvodi za borovo mleko

Potrebne su nam mlade zelene šišarke (pupoljci) borovog drveta. One se sakupljaju od maja do avgusta (u zavisnosti od regiona, nadmorske visine, klime). Borovi pupoljci treba da budu vez oštećenja, prosečne veličine otprilike 4 cm. Kada ih sakupljate, obratite pažnju na samo drvo - ono mora da bude zdravo.

Potreban nam je i mali komad borove smole. Nemojte nepotrebno povređivati drveće zbog smole. Kada odete u borovu šumu, uvek možete naći mali komadić nekog drveta, biće vam potreban komadić veličine novčića od 2 dinara.

Treba nam kvalitetno sveže mleko, po mogućnosti kozje. Kupujte samo od proverenih proizvođača čistih proizvoda.

Kako se pravi borovo mleko?

Borovo mleko

Potrebne su vam 3 zelene šišarke, 500 ml mleko i mali komadić borove smole veličine srednjeg novčića.

Koraci u pripremi borovog mleka

Obilno isperite pupoljke i dodajte ih u 500 ml ključalog mleka. Odmah stavite i komadić borove smole.

Ostavite da vri pola minute i nakon toga sipajte u termos, gde ćete zapariti smesu 3-4 sata. Ukoliko nemate termos, stavite u posudu sa čvrsto prijanjajućim poklopcem i uvijte debelom tkaninom.

Nakon toga procedite mleko kroz nekoliko slojeva gaze. Nakon temeljnog pranja šišarke mogu da se koriste još nekoliko puta. Ukoliko je potrebno smola može da se doda i drugi put, s obzirom na to da smanjuje svoj obim svakim kuvanjem.

Borovo mleko treba da se pije uveče pre spavanja i ujutru na prazan stomak - po jedna čaša. Proces lečenja traje 1-2 meseca.

Budite zdravi!

A za malo mlečnih poslastica pogledajte:

- recepte za mlečnu pitu;

- mlečni kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest