bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularniji mediteranski začini

Najpopularniji mediteranski začini

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Mediteranski začini

Mediteranska kuhinja je ukusna, zdrava i primamljiva. Ali ona ne bi bila ista bez nekoliko mediteranskih začina koji su za nju najkarakterističniji.

Ako govorimo o italijanskoj kuhinji, možda je prvi i najpoznatiji način za koji se možete setiti, mirisni bosiljak. On se ubacuje u različite recepte za picu, pastu, jela sa povrćem itd.

Njihove komšije u Španiji računaju najviše na čili, dimljenu alevu papriku, kardamon i različite kombinacije zelenih zčina kako bi stvorili nezaboravne sprecijalitete iz španske kuhinje.

Amo pomislimo na francusku kuhinju, najverovatnije će nam zamirisati na žalfiju ili blagotvorni estragon koji unikatno dopunjava ukus piletine, rube, čak i variva.

Naše južne komšije i po celom svetu popularna grčka kuhinja pak veoma često računa na sveži origano i anis, mirođiju koja je pak nezamenjivi deo omiljenog tzatzikija.

Hajde da se pozabavimo ukusima najkorišćenijih mediteranskih začina i da vidimo koji je tačno doprinos njihovim jelima? Žurimo da vam odmah otkrijemo.

Ruzmarin

Možete da ga vidite da raste u malom žbunju svuda po Mediteranu. Njegova aroma je jaka i prijatna. Možete dosta jako da je osetite kada protrljate njegove oštre listiće između svojih prstiju ili čak samo na dodir. Koristi se svež i sušen. Dovoljna je sasvim mala količina ruzmarina kako biste jelu dodali unikatnu aromu. Odgovara za spremanje krompira, ribe, jagnjetine, teletine, piletine, nekih salata, proizvoda od testa i supa.

Bosiljak

Mediteranska kuhinja

Kada spomenemo bosiljak odmah se setimo Italije i Grčke i njhovih jela obilno začinjenih bosiljkom. On postoji u mnogim sortama - od sitnolisnih do krupnolisnih, kao i različitih po intenzitetu i "nijansi" aroma. Sveži bosiljak ima mnogo jači ukus i miris, zbog toga se preerira prilikom pripremanja pre svega salata i pesta. Koristi se još i za pice, paste, supe, proizvode od testa, krompire, povrće. Njegova velika snaga je kao osnovna komponenta za pravljenje marinada, a takođe i za stvaranje čuvenog balzamiko sirćeta.

Origano

Predivna aroma origana može da stimuliše apetit i kod najzlobnije osobe na svetu. Obilno dodavanje ovog začina u mnoštvo mediteranskih jela je sasvim opravdano. Svež ili sušen, on hrani uvek daje unikatan ukus. Može i da se zamrzava u zamrzivačugde se takođe čuvaju njegova dragocena svojstva čzačina i biljke. Njegova primena u mediteranskoj kuhinji je najčešće prilikom pripremanja sos paradajza, raznih drugih sosova, pasti, pica, krompira, supa, salata, jela sa mahunarkama, ribe, mesa. Pogledajte - skoro svugde.

Majčina dušica

Školjke

Drugi predivan začin sjajne arome. Poznata je i mnogo se koristi i kod nas, ali više u obliku čaja, nego kao dodatak jelima. U mediteranskoj kuhinji se primenjuju različite vrste majčine dušice, ali sve uzrokuju isti efekat - pravo oduševljenje među konzumatorima jela. Ovaj začin je apsolutno nezamenjiv prilikom pripremanja jagnjećeg mesa. Osim toga, odlično začinjava meso divljači, ribe, jela sa jajima, pasulj, sočivo, krompire, marinade, hlepčiće, kao i naravno pice.

Pogeldajte još mediteranske recepte sa škampima ili mediteranske recepte sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest