bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šafran čuva od bolesti i depresije

Šafran čuva od bolesti i depresije

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
Šafran

Žućkasto-narandžasti začin izvađen iz cveta Crocus sativus, koji se naziva i šafran, omiljen je kod kraljeva od davnina.

Većina jela pripremljenih za kraljevske porodice uključivala je dodatak šafrana u recepte. Iako je sam začin veoma skup, da bi se jelo začinilo potrebna je vrlo mala količina. Šafran, negde nazivan i kesar, daje specifičnu bogatu aromu i ukus hrani.

Razlog visoke cene ovog začina leži u teškoćama u njegovom dobijanju. Biljka iz koje se vadi šafran voli brdske i neravne terene, a branje cveća je veliki izazov i napor.

Jednom kada se cveće sakupi, počinje sortiranje njihovih tučaka i prašnika. Ova operacija zahteva puno vremena i preciznosti. Ispostavlja se da za pripremu 500 g šafrana treba ne manje od 800 cvetova.

Konzumacija jela začinjenih šafranom izuzetno blagotvorno deluje na telo.

Zdravi sastojci u šafranu

Šafranal. To je isparljivo ulje bogato antioksidansima. Takođe ima antidepresivna i antikonvulzivna svojstva. Veruje se da šafran ima sposobnost da se bori protiv ćelija karcinoma.

Karotenoidi. Šafran je bogat karotenoidima, kao što su alfa i beta karoten, zeaksantin, likopen. Zeaksantin sadržan u začinu dobar je za oči, jer sprečava makularnu degeneraciju (deo mrežnjače odgovoran za bistri centralni vid).

Šafran u posudici

Alfa-krocin je još jedan karotenoid koji se nalazi u šafranu. Ovo jedinjenje daje začinu zlatno žutu boju. Kombinacija svih ovih supstanci štiti telo od različitih infekcija i deluju kao imunomodulatori.

Vitamini. Šafran sadrži vitamin C, B6 (piridoksin) i B9 (folna kiselina). Ovi sastojci štite od prehlade, menstrualnih grčeva i anemije.

Minerali. Začin je bogat mnogim mineralima, uključujući gvožđe, bakar, mangan, magnezijum. Takođe sadrži kalijum - ključnu komponentu naših telesnih tečnosti i ćelija, što poboljšava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Obilje minerala sadržanih u šafranu čine ga dobrim antiseptičkim, antikonvulzivnim i digestivnim sredstvom.

Zdravstvene koristi od šafrana

Šafran se koristi u mnogim kremama protiv starenja, losionima, sapunima i hidratantnim kremama zbog svog dokazano dobrog efekta na kožu.

Prema studijama sprovedenim u Velikoj Britaniji i Indiji, šafran je takođe koristan za desni, kao i za bolesti srca i pluća.

Pored toga, šafran se toplo preporučuje kod sledećih bolesti: nesanica; upale; probavni problemi; astma; depresija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest